În sfârșit, acest obiectiv despre care doar s-a vorbit la Botoșani, fiind nefolosit după finalizarea lucrărilor, a devenit operațional.
Momentul a fost marcat prin prezența în municipiu a unor șefi importanți din capitală.
Au ajuns generalul de flotilă aeriană, Cătălin Dache, inspector șef al Inspectoratului General de Aviație (IGAV), colonelul Alin Maghiar din cadrul Direcției de Proiecte cu Finanțare Externă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) dar și lt. col. Alexandru Susarencu șef al pompierilor din Republica Moldova.
„Un proiect de suflet întrucât vine în continuarea proiectului prin care SMURD-ul a fost implementat în Republica Moldova și care vine ca o continuare a îmbunătățirii serviciilor medicale de urgență și astăzi ne aflăm aici la inaugurarea heliportului de la Botoșani, primul aerodrom certificat din județul Botoșani. Întrucât în județul Botoșani nu există un aerodrom certificat, în mod special acesta aduce un plus pentru zborurile de noapte”,
general de flotilă aeriană Cătălin Dache, inspector șef IGAV
Dacă lucrările s-au întins pe câteva luni, în schimb de durată au fost etapele urmate pentru certificarea acestui obiectiv, pentru a prezenta siguranță pentru personal sau pacienți.
Elicopterele SMURD care vor ajunge la Botoșani vor putea prelua pacienți și pe timpul nopții, lucru care nu s-a întâmplat până acum și astfel a fost îmbunătățit serviciul medical de urgență din județ.
„Este marele plus pe care-l aduce întrucât în timpul zilei putem ateriza și la locul accidentului, de regulă aterizăm pe terenuri de fotbal, în locuri mai largi și care ne conferă dimensiunea și obstacolarea necesară dar pentru aterizarea pe timp de noapte este nevoie să fie un aerodrom certificat”,
general de flotilă aeriană Cătălin Dache, inspector șef IGAV
Din punctul de vedere al personalului, heliportul va fi operat de pompierii botoșăneni din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) Botoșani.
Iar elicopterele pot ajunge la Botoșani din diferite locuri ale țării.
„Elicopterul poate fi de oriunde, noi sperăm că probabil știți că următorul punct de operare va fi la Câmpulung Moldovenesc, sperăm în momentul în care se va finaliza acolo infrastructura, cât mai curând, să operăm și de acolo și probabil acela va fi elicopterul care va ajunge cel mai des aici. Dar pot ajunge elicoptere de oriunde și din celelalte puncte de operare”,
general de flotilă aeriană Cătălin Dache, inspector șef IGAV
Evenimentul inaugural a fost deschis cu intonarea Imnului Național al României și un scurt ceremonial religios oficiat de preotul militar Teodor Cenușă. Șefii din Aviație au înmânat plachete oficialităților botoșănene, respectiv prefectul Sorin Cornilă, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, primarul Cosmin Andrei dar și Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean Mavromati.
Aceleași oficialități care au tăiat panglica inaugurală, alături de conducerea Inspectoratului de Aviație și omologilor modoveni.
Heliportul a fost construit prin fonduri transfrontaliere atrase într-un program comun cu Republica Moldova care a atins valoarea de 10 milioane de euro.
Aerodromul de la Botoșani a costat 1,8 milioane de lei. În România au mai fost construite două heliporturi la Iași, iar în Republica Moldova patru la Chișinău, Cahul și Bălți.
Botoșănean care mergea pe contrasens, urmărit de polițiști în trafic: CE s-a descoperit după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
ACUM: Trei candidați marca AUR pentru Parlament, în direct la ”Botoșăneanul TV” – VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Vlad Chiricheș a spus ce s-a întâmplat cu FCSB în eșecul de la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Călin Georgescu și Elena Lasconi merg în turul doi
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024