Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) dă cu o mână şi ia cu cealaltă la Botoşani. După ce Elena Udrea a semnat o mulţime de proiecte importante pentru judeţ a început să ia înapoi din bani. În urma controalelor derulate la Consiliul Judeţean şi Primăria Botoşani MDRT a propus penalizări financiare totale de circa 2,5 milioane de lei la cele două instituţii în urma descoperirii unor nereguli privind atribuirea de lucrări.
Penalizări pe două drumuri la CJ
Două proiecte sunt în discuţie la CJ. Primul este Modernizare DJ 294 Mihălăşeni – DN 24 C. Valoarea totală a contractului fără TVA este de 8,6 milioane de lei, iar corecţia financiară propusă reprezintă 5% din această sumă? Motivul? Beneficiarul ar fi impus un procent de subcontractare a lucrărilor care ar veni în contradicţie cu prevederile legislaţiei naţionale ce a preluat dispoziţiile articolului 37 din Directiva 2004/17/EC. La a doua lucrare, modernizare DJ 291 B Lozna – Dersca – Mihăileni, s-a constatat că CJ ar fi impus ca la experienţă similară ofertanţii să prezinte rapoarte de încercări ale unor probe carote de mixture asfaltice. Câştigătorul nu ar fi îndeplint această cerinţă, încălcându-se principiul tratamentului egal. Valoarea totală a lucrărilor este de 16,7 milioane de lei, iar procentul de coecţie propus tot de 5%. Preşedintele CJ Mihai Ţâbuleac a anunţat contestarea concluziilor MDRT încă de la apariţia primelor informaţii privind constatarea unor nereguli de către oficialii ministerului condus de Elena Udrea.
Probleme pe centura municipiului
La municipiul reşedinţă s-au constatat probleme la proiectul de reabilitare şi modernizare străzi urbane. Acesta a fost împărţit în trei sectoare, lucru considerat de controlorii MDRT în afara Directivei 2004/17/EC care nu permite impunerea unui procent de sbcontractare a lucrărilor. În consecinţă, pe fiecare din cele trei subproiecte s-a propus aplicarea unei penalizări de 5% din valoarea totală a lucrărilor, care cumulat înseamnă 1,25 de milioane de lei. Practic, sumele aplicate ca şi corecţii financiare sunt aproape egale la CJ şi Primărie, 2,43 milioane la prima instituţie, respectiv 2,5 milioane.
Totul a plecat de la baronul Dragnea
Controlul s-a desfăşurat în întreaga ţară, depistându-se o sumedenie de nereguli în mai toate judeţele. Acţiunea MDRT a fost iniţiată după ce Comisia Europeană a descoperit nereguli la modul de derulare a Programului Operaţional Regional la Consiliul Judeţean Teleorman condus de secretarul general PSD Liviu Dragnea, lucru care a determinat forurile europene să sisteze plăţile pe această axă de finanţare. Scandalul a izbucnit în luna iunie a acestui an, după ce mass-media a dezvăluit modul în care s-au cheltuit fondurile europene la CJ Teleorman.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Cursuri de instrumente de la Liceul de Artă la... Sala Polivalentă – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 02, 2024
Roți blocate și mașini RIDICATE de polițiștii locali: Șoferi amendați pe capete
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024