Ancheta urmează să stabilească circumstanțele, însă ce este clar este că elevii erau nesupravegheați în clasă atunci când s-a produs nenorocirea.
Băiatul în vârstă de 17 ani a fost transportat la Iași pentru îngrijiri și are arsuri pe 20% din suprafața corpului. Situația este cu atât mai gravă cu cât elevul este înscris în instituția respectivă ca având cerințe educaționale speciale.
Incidentul șocant petrecut într-un liceu din Botoșani, unde un elev a fost incendiat, stârnește dezbateri la nivelul întregii țări.
Robert Avram, președinte al Consiliului Național al Elevilor, și Iulian Cristache, președintele Asociației Părinților, au vorbit despre responsabilitățile care, din punct de vedere legal, care au fost ignorate.
Impact.ro a stat de vorbă cu reprezentanți ai părinților și ai elevilor în legătură cu prevenirea unor astfel de situații. Părinții au cerut în repetate rânduri externalizarea serviciului de pază și protecție în școli, mai ales acolo unde este posibil.
“Supravegherea este importantă, mai ales dacă se afla în incinta instituției de învățământ, aici se presupune că școala este un mediu sigur în care elevii sunt permanenți supravegheați, mai ales dacă vorbim de incidente și în timpul orei. Normele care țin de supravegherea elevilor nu ar trebui să se rezume doar la niște articole de lege. Există atribuția legală și a instituțiilor de învățământ să supravegheze elevii pe parcursul programului”, a declarat pentru impact.ro Robert Avram, președinte al Consiliului Național al Elevilor.
Nu este pentru prima dată când astfel de incidente se petrec în perimetrul unor instituții de învățământ și soluțiile țin și de servicii de pază, mai ales având în vedere că incidentul a implicat aprinderea unui spray de șters tabla cu o brichetă, dar și de supraveghere.
“Directoarea trebuia să găsească pe cineva, ori să o înlocuiască, ori să le spună copiilor să plece acasă, ori dacă sunt copii minori să le spună părinților să vină să își ia copiii de acolo. Eu nu pot să am decât o abordare generală. Ancheta este pe umerii poliției și trebuie să vadă dacă profesorul și-a motivat sau nu absența. Trebuia să asigure supravegherea. Partea de pază este primordială, noi am făcut deja demersuri și către Consiliile Locale, pentru că și ei pot în școli unde finanțarea ajunge și unde directorii se opun și nu vor să angajeze firmă. Ei vor doar să ceară bani de la părinți, așa sunt învățați”, a declarat Iulian Cristache, președintele Asociației Părinților.
În cazul de la liceul din Botoșani s-a deschis o anchetă penală care urmează să stabilească cu exactitate faptele și cine a fost responsabil pentru incident.
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024