Cu trei zile înaintea împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România la Botoşani a avut loc un marş de susţinere a reîntregirii ţării. Undeva între 50 şi 100 de botoşăneni, înarmaţi cu steaguri şi cu bentiţe tricolore, s-au strâns sâmbătă la amiază în faţa Muzeului Judeţean şi apoi au colindat oraşul cântând „Deşteaptă-te române!” şi scandând lozinci unioniste.
Printre ei s-au regăsit un preot, un consilier municipal, scriitori, tineri şi pensionari.
Cu toţii au ajuns să participe la o astfel de manifestare, cum nu prea au loc în România, darămite în Botoşani, la iniţiativa unei eleve de 16 ani.
O cheamă Elena Ariadna Cârligeanu, este în clasa a X – a la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” şi are o conştiinţă de neam şi ţară cum puţini dintre adulţi o au.
Foarte informată despre destinul Republicii Moldova, a dorit neapărat ca şi la Botoşani să se organizeze o acţiune de celebrare a unirii Basarabiei cu Regatul României.
Aşa că a contactat Platforma Unionistă Acţiunea 2012 şi a cerut sprijinul reprezentanţilor de la nivel local.
„Iniţiativa a fost a Ariadnei, ne-a cerut ajutorul nostru, al celor leneşi de aici, din Acţiunea 2012 Botoşani, şi cu mare plăcere am răspuns iniţiativei şi proiectului ei şi am ajutat-o şi suntem bucuroşi că am ajuns în stadiul acesta”,
Ovidiu Maxim, preşedinte Acţiunea 2012, filiala Botoşani.
Ce a determinat-o să îşi dorească atât de mult organizarea unei acţiuni publice unioniste şi la Botoşani?
„În primul rând mi-am dorit să transmit un mesaj oamenilor. Eu sunt unionistă şi susţin unirea Republicii Moldova cu România pentru că sunt de părere că trebuie să le dăm o mână de ajutor fraţilor noştri de peste Prut şi aşa m-am gândit să mobilizăm şi Botoşaniul, să nu se simtă singuri, să fim alături de ei sufleteşte”,
Elena Ariadna Cârligeanu, elevă Liceul Pedagogic.
Iniţial a vrut să mobilizeze toate liceele din Botoşani, însă a eşuat întrucât, spune ea, a întâmpinat o opoziţie tocmai din partea profesorilor de Istorie, care le-ar inhiba elevilor pornirile şi care ar evita să le explice, dincolo de lecţiile clasice, adevărul despre România şi Republica Moldova.
Aşa că a dorit să le transmită un mesaj:
„Faptul că vin la ore şi ne predau nu este îndeajuns. Trebuie să facă mult mai mult, trebuie să se implice pentru că ei sunt cei care pot schimba această generaţie. Faptul că vin la ore şi ne spun doar că generaţia noastră nu face nimic şi noi nu facem nimic şi suntem aşa şi pe dincolo nu este îndeajuns, ei trebuie să ne dea un exemplu, să ne îndrume, să ne călăuzească. Exemplul nu este să dea înapoi sau să ne taie avântul, ci să ne susţină şi mesajul acesta ar fi, că de acum încolo ar trebui să se implice mult mai mult în a ne ajuta pentru că, vedeţi voi, apar unii copii care chiar îşi doresc să facă cu adevărat ceva, dar din păcate nu sunt susţinuţi şi se pierde acea parte bună din generaţie”.
Ariadna nu are rude dincolo de Prut, familia sa nu a trăit drama deportării. Este însă membru Acţiunea 2012, simte şi trăieşte cu adevărat româneşte.
Iar atât timp cât de pe ambele părţi ale Prutului cresc astfel de copii, speranţa reîntregirii României n-are cum să moartă fiindcă, aşa cum bine spunea cineva, suntem ultimul popor din Europa civilizată, care la peste şapte decenii de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, încă trăim după cum au vrut Hitler şi Stalin.
„Suntem aici, suntem alături de ei şi ne dorim unirea”, acesta este, cât se poate de scurt, mesajul Ariadnei şi al atâtor altor oameni, care însă nu au curajul să îl spună cu glas tare.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bărbat prins sub „aburii alcoolului” după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024