În perioada 13-20 octombrie 2024, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) și partenerii săi organizează o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, celebrată anual pe 18 octombrie. Această inițiativă face parte din campania de informare și prevenire “Săptămâna Prevenirii Traficului de Persoane”.
Evenimentele dedicate marcării Zilei Europene Împotriva Traficului de Persoane au ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la problema gravă a traficului de persoane și consolidarea angajamentului nostru de a combate acest fenomen.
Această zi este dedicată analizării acțiunilor noastre din trecut și o oportunitate de angajament comun și continuu necesar pentru a proteja victimele, a sprijini supraviețuitorii și a aduce făptașii în fața justiției.
La nivelul județului Botoșani, în data de 17 octombrie 2024, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, în parteneriat cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava şi cei ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoșani au desfășurat o serie de activități alături de elevii Liceului Alexandru cel Bun Botoșani și de cei ai Liceului Tehnologic Elie Radu Botoșani.
Participanților le-a fost adusă în atenție problematica traficului de persoane în scopul exploatării sexuale sau a exploatării prin muncă, în baza acestuia tinerii primind o serie de recomandări cu privire la metodele legale de ocupare a unui loc de muncă în afara țării. Totodată, adolescenților le-au fost prezentate câteva metode de victimizare în cazul traficului de persoane: metoda loverboy și recrutarea în mediul online.
De asemenea, adolescenții au primit recomandări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte în diferite situații de risc, implicațiile consumului de droguri la vârsta adolescenței şi vulnerabilitățile create de consumul de substanțe interzise raportat la traficul de persoane.
Discuțiile au vizat legislația în vigoare în domeniul consumului și traficului drogurilor, exemple de situații în care tinerii au consumat droguri sau au fost implicați în alte infracțiuni din sfera traficului de substanțe interzise și victimizarea lor ulterioară prin trafic de persoane, precum și consecințele legale ale acțiunilor acestora.
Prevenirea victimizării minorilor prin intermediul infracțiunilor circumscrise traficului de persoane și traficului de droguri reprezintă o prioritate a Poliției Române în anul 2024, motiv pentru care activități similare vor avea loc în perioada următoare și la nivelul altor unități de învățământ din județ.
Primă uriașă, Iftime plătește cu 150.000 euro izbânda cu FCSB
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Durere la Liceul Pedagogic după moartea profesorului de 31 de ani: Ne va fi dor
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Iftime s-a răzbunat: Trufașul Becali / Ne-au și motivat declarațiile stupide
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Plățile cu cardul ar putea dispărea: Băncile vor adopta o altă tehnologie
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024