Continuă seria pomenilor electorale pentru români. De data acesta, elevii sunt ţinta parlamentarilor.
Potrivit unui proiect, oficialii din Ministerul Educaţiei promit să acorde anual 1.600 de lei pentru fiecare copil, ajutor de învăţare!
Şi în prezent, elevii ar trebui să primească de la stat un sprijin de 500 de euro. Banii nu s-au acordat niciodată în ultimii şase ani din lipsă de fonduri. România are cei mai săraci copii din Uniune, cu un procent de 51 la sută. Din această cauză unul din cinci adolescenţi renunţă la cursuri.
Oficialii din Ministerul Educaţiei promit de la 1 ianuarie 2018, 1.600 de lei sprijin de învăţare pentru fiecare copil care a împlinit 16 ani şi provine dintr-o familie cu venituri sub 5.000 de lei. În cazul în care veniturile părinţilor sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei suma pentru fiecare copil scade la 1.200 lei pe an.
"Dacă esti mai mic şi ai nevoie de bani, adică între zero până la 16 ani, soarta tot cu ce au părinţii te descurci", a spus sociologul Gelu Duminica.
Aşa se întâmplă, de exemplu, în cazul familiei Bălan. Părinţii, împreună cu cei 5 copii, stau cu toţii îngrămădiţi într-o cămăruţă în condiţii greu de imaginat. Pentru ei şcoala este o povară greu de dus.
"Mult mai eficient ar fi, însă, să dea bonuri pentru rechizite, pentru hăinuţe de copii şi astfel de bonuri sau de vouchere să nu poată să fie cheltuite în niciun alt mod decât pentru acest scop", a spus Ana Măiță de la Asociaţia Mame pentru Mame.
În plus, specialiştii în educaţiei susţin că este nevoie de o intervenţie la baza piramidei. Un exemplu sunt planurile cadru pentru gimnaziu, care îşi propun să revoluţioneze sistemul de învăţământ. Au fost însă, catalogate de academicienii români drept "modele de caricaturi" sau "meşteşuguri de tâmpenie". (Sursa: Realitatea Tv)
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024