Din pasiune pentru arhitectură și frumos, un elev de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” a redesenat profesionist fațada și partea din spate a Casei Silion.
Codrin Manea și-a descoperit la sfârșitul ciclului gimnazial de la Școala 7 pasiunea pentru construcțiile de artă, așa că în clasa a IX-a și-a îndreptat pașii spre unitatea de învățământ menționată.
Vrând să deprindă cât mai repede tainele acestui domeniu, a început să frecventeze cabinetul arhitectului Mihai Tulbure, proiectantul câtorva clădiri reprezentative pentru Botoșani.
Atras cu predilecție de clădirile de epocă, a dorit să facă neapărat ceva pentru Casa Silion, una dintre bijuteriile arhitectonice ale Botoșanilor și României, aflată din nefericire într-un stadiu avansat de degradare.
A fost la fața locului, pe strada IC Brătianu 22, a studiat unele schițe găsite la amintita firmă și a trecut la treabă.
”Am redesenat fațada și partea posterioară, plus agrementul ușii dintr-o parte cu un mic studio geotehnic. A durat totul undeva la o lună, inclusiv studiul. Am lucrat singur, studiul tehnic a fost efectuat de un expert de la firma dlui Mihai Tulbure. Clădirea nefiind reabilitată, trebuia să o reabilitez eu în desen din propria imaginație. O poză nu am avut de atunci când a fost construită. Și dacă ar fi să reproduc cuvintele dlui Tulbure, ar fi cam primul proiect atât de mare desenat de un elev de clasa a X – a din Botoșani”,
Codrin Manea, elev.
Și poate cea mai mare bucurie a avut-o la final, când și-a văzut efortul încununat prin aprecierile pe care le-a primit de la Alexandru Agavriloae, arhitectul-șef al orașului, care îi este și profesor, și de la arhitectul reprezentativ al Botoșanilor, Mihai Tulbure, care i-a transmis că lucrarea va fi utilizată într-o posibilă și mult dorită reabilitare a imobilului construit în urmă cu mai bine de un secol.
Potrivit visitbotosani.ro, Casa Silion datează din jurul anului 1900 și îmbină armonios mai multe stiluri arhitectonice (eclectic francez, art-nouveau), fiind încadrabilă în arhitectura Secession. Casa se remarcă prin „claritatea compoziţiei arhitecturale”, căreia „i se subordonează bogăția decorativă a modenaturii, tâmplăriei, feroneriei şi stucaturilor”.
Este plasată în mijlocul unei grădini cu fântână, iar intrarea principală este încadrată de statui. Deținută până în 1948 de familia Silion, a fost naționalizată de comuniști, care i-a dat diverse destinații.
După revoluție a fost retrocedată unor descendenți ai familiei Silion, care nu au vrut sau nu au putut să se ocupe de imobil, care încet-încet s-a transformat într-o ruină. În prezent, se află în custodia unei firme private.
Revenind la elevul în vârstă de 16 ani, Codrin Manea visează să ajungă student la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București și să vadă Casa Silion reabilitată pe baza desenelor sale.
Pentru că el s-a îndrăgostit iremediabil de arhitectură.
”Mereu mi-am dorit să fac ceva artistic, să fiu în aceeași zonă cu tatăl, am încercat și trompetă, dar nu era de mine, iar pasiunea pentru arhitectură a venit acum un an-doi. Înainte de a face clasa a IX – a mi-am descoperit pasiunea aceasta și îmi doresc să contribui la reabilitarea a cât mai multe clădiri din Botoșani”,
Codrin Manea, elev.
Deocamdată, urmează cursurile clasei de arhitectură de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian”, acolo unde o astfel de clasă se constituie doar din patru în patru ani.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024