S-au trăit momente emoționante vineri seară la ”Old School Cafe-Pub”, acolo unde artiști din Botoșani și din Ucraina au cântat pentru pace. Dacă dincolo de granița nordică a României răsună armele, la câțiva kilometri în interiorul țării s-a auzit muzica.
Mirel Manea și orchestra sa au ridicat oamenii în picioare interpretând melodii celebre, de la cele românești, precum ”Cine iubește și lasă” la hituri internaționale: ”Bella Ciao”, ”Don't worry, by happy”, ori ”Que sera, sera”.
Înainte de asta au fost însă minute care au mișcat asistența întrucât pe scenă au urcat Olga Gornyh, solistă a Operei Naționale Lvov, și Valeria Ariaieva, studentă la Conservatorul din Kiev, care și-au început reprezentația cântând Imnul de Stat al Ucrainei.
Au făcut-o cu mâna la inimă, momente în care botoșănenii care au umplut clubul până la refuz s-au ridicat în picioare, unii dintre ei trăind cu lacrimi în ochi acele clipe.
”Vreau să exprim profunda recunoștință pentru marele artist român Mirel Manea, vreau să exprim prin cântecul meu speranța pentru Ucraina într-un viitor pașnic și fericit”, a fost mesajul transmis de Olga Gornyh.
Imediat, prim trompetistul Filarmonicii de Stat George Enescu a venit pe scenă cu tricolorul pe umeri, a interpretat ”Deșteaptă-te, române!” și a vorbit despre ”frații” de peste graniță având în vedere comunitatea românească numeroasă din zona Cernăuți, greu încercată de război.
”Pacea pentru nou este obiectul speranței, este aspirația umanității. Să ne recunoaștem frății prin iertare, prin sfânt. Noi cântăm pentru țară, pentru eroi pentru România decentă”, le-a spus Mirel Manea spectatorilor.
Ca atare, alături de Mădălina Omania și ceilalți membri ai orchestrei sale a interpretat ”Cântă cucu-n Bucovina”, iar atunci botoșănenii prezenți la spectacol s-au prins într-o imensă horă.
”Vă mulțumim ca ne-ați fost alături în seara aceasta, după doi ani grei, dar care nu se compară cu ceea ce se întâmplă acum dincolo de granița noastră”, s-a adresat Gelu Graur, administratorul ”Old School Cafe-Pub”, celor prezenți.
Întregul show, intitulat sugestiv ”Apel pentru pace prin muzică”, a fost unul caritabil, la intrarea în club a fost așezată o urnă în care cei prezenți au putut face donații pentru refugiați.
Un botoșănean la un pas să rămână fără casă din cauza unui coș de fum
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Ciolacu la un pas de dezastru: USR îi cere să își recunoască înfrângerea
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Renașterea Botoșaniului pune presiune pe Poli Iași înaintea derby-ului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
După 37 de ani de aşteptare, barajul Vârfu Câmpului intră pe agenda Guvernului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024