Persoanele care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana.
Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care este stabilit mecanismul de decontare, din bugetul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). Banii provin din fondul de rezervă al Guvernului și se ridică la suma de 18 milioane de lei.
Pentru a beneficia de decontarea cheltuielilor cu hrana pentru refugiați statul acordă o sumă de 20 lei pe zi pentru o persoană. Solicitantul se adresează cu o cerere la primărie, care mai apoi centralizează toate solicitările care cuprind numele și prenumele acestuia precum și numărul cetățenilor ucraineni găzduiți dar și al zilelor petrecute în locuința sa.
Aceste centralizatoare sunt transmise spre informare și Instituției Prefectului.
În cerere, solicitantul trebuie să completeze spații precum: numele și prenumele persoanelor găzduite, localitățile din care declară că provin, intervalul de timp pentru care se solicită decontarea și numărul de zile pentru care se solicită decontarea.
La cerere sunt anexate documente precum: declarație pe propria răspundere cu privire la realitatea informațiilor, actul de identitate în copie, documente care atestă dreptul de folosință al locuinței. Ulterior optează dacă plata se face numerar sau prin virament bancar.
Plățile sunt făcute tot de primării, după ce fondurile sunt virate de ISU.
Un botoșănean la un pas să rămână fără casă din cauza unui coș de fum
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Ciolacu la un pas de dezastru: USR îi cere să își recunoască înfrângerea
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Renașterea Botoșaniului pune presiune pe Poli Iași înaintea derby-ului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
După 37 de ani de aşteptare, barajul Vârfu Câmpului intră pe agenda Guvernului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024