Sloganul
”Nu trebuie să fii doctor să salvezi o viață! Donează sânge!” adună zeci de oameni. Peste câteva zile, pe data de 19 martie, sunt așteaptați din nou, la Centrul de transfuzii, din incinta Maternității, toți cei interesați. În general, persoanele cu vârste cuprinse între 18-47 de ani și care nu au avut intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultima jumătate de an pot dona sânge. Important este ca donatorul să aibă o greutate corespunzătoare, femeile între 50-100 kilograme, iar bărbații între 60-110 kilograme și să nu fi consumat alcool cu 24 de ore înainte.
Persoanele care donează sânge își întăresc imunitatea, le scade riscul de paralizie și accident vascular, iar în cazul unor traumatisme soldate cu pierderea de sânge organismul lor se va adapta mai ușor, fiind învățat să-și refacă sângele pierdut.
”
Dacă este necesar donarea pentru o anumită persoană, care este internată în spital atunci se pot prezenta 20-25 de persoane, am avut situații în care au fost și 23 de donatori. În general la acțiunea de donare de două ori pe lună sunt 10-15 donatori, care beneficiază de șase - șapte bonuri de masă, în valoare de aproximativ 10 lei, ziua când face donația este liberă de la serviciu și investigațiile care se fac sunt gratuite. Acestea explorează funcția hepatică, VDRL, HIV, în general bolile cu transmitere”, a declarat
Stelian Gherasim, managerul spitalului.
CITEȘTE:
Un parlamentar botoșănean i-a cerut sprijinul lui Bănicioiu pentru reorganizarea centrelor de transfuzie