Situația creată odată cu izbucnirea incendiul ce a avut loc la groapa de gunoi de la Stăuceni ce deservește întreg județul Botoșani, a provocat o situație de colaps pentru administrația județeană, cea care este proprietara acestui obiectiv.
În urmă cu câțiva ani, o firmă privată a câștigat prin licitație administrarea acestei gropi de gunoi, care riscă acum să-și piardă autorizația de funcționare din cauza exploatării deficitare ce a transformat acest obiectiv într-un focar de infecție și poluare.
Neregulile grave și managementul dezastruos au dus la această situație critică, care amenință acum să transforme întreg județul într-o haldă de gunoi. Astfel de nereguli au mai fost depistate și în trecut de reprezentanții Gărzii de Mediu, dar au fost remediate parțial, dar se pare că acum autoritățile din domeniul protecției mediului, nu mai tolerează mizeria și incompetența crasă din Botoșani! Astfel că, groapa de gunoi a județului riscă să nu-și mai poată desfășoara activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul să nu mai aibă unde depozita deșeurile colectate.
Un lucru este cert, botoșănenii nu merită să trăiască într-un mediu toxic, iar operatorii de salubritate nu trebuie să plătească prețul nepăsării autorităților. Este momentul ca responsabilii să fie trași la răspundere și să se găsească urgent soluții viabile pentru gestionarea deșeurilor.
Altfel, Botoșaniul riscă să devină un exemplu rușinos de incompetență și nepăsare față de mediu și sănătatea publică. Mai mult decât atât, dacă se modifică condițiile actuale privind cheltuielile cu groapa de gunoi, implicit crește și cuantumul impozitului pe gunoiul menajer, pe care oricum îl achităm la un preț destul de piperat față de condițiile oferite.
Noi, pe această cale, dorim să tragem un semnal de alarmă și un apel către reprezentanții Gărzii de Mediu Botoșani pentru identificarea unor soluții viabile, împreună cu conducerea Consiliului Județean Botoșani pentru a ieși din acest impas ecologic, social și economic. Sperăm ca măsurile impuse de autoritățile de control, ce au fost emise vizavi de funcționarea deficitară a activității la groapa de gunoi, să nu fie atât de drastice cum s-a vehiculat în spațiul public, că se poate ajunge până la închiderea întregului obiectiv de la groapa de gunoi a județului.
Într-adevăr, din situația prezentată sunt greu de realizat acele măsuri impuse pentru firma care administrează activitatea privind gestionarea deșeurilor, întrucât aceste nereguli tronează de ani de zile. Altfel spus, repercursiunile acestei administrări incompetente se pot răsfrânge tot asupra cetățenilor, plătitori de taxe și impozite. Dar nimic nu ne mai poate surprinde , deoarece așa cum suntem obișnuiți de 34 de ani încoace, cetățeanul e bun de plată pentru tot, și pentru ce consumă, dar și pentru incompetența autorităților care administrează activitatea județului Botoșani.
(Comandat de Alianța pentru Unirea Românilor, Cod Mandatar Financiar 21240330)
Medicul botoșănean de la spitalul din Rădăuți, replică după doi ani și jumătate
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
„Nordis” de Botoșani, un tânăr reținut pentru închirieri fictive de locuințe
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Gigi Becali, prima REACȚIE după ce FCSB a pierdut la Botoșani: De ce să fiu supărat?
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024