Seria evacuărilor chiriașilor din locuințele sociale ale Primăriei Botoșani a continuat miercuri cu un nou caz, de această dată la blocurile insalubre din Parcul Tineretului.
Vizată o familie (mamă și copii) formată din patru persoane care înregistrează datorii uriașe la utilități. Din 2019, contractul de chirie cu societatea comercială Locativa a expirat, iar locatarii dintr-unul dintre cele două blocuri nu l-au mai reînnoit.
Pentru a face asta ar fi trebuit să-și achite datoriile la utilități: 18.500 lei la asociația de locatari, aproape 8.500 de lei către Nova Apaserv și suma de 1.200 de lei către Modern Calor.
În schimb, au reușit să-și achite la zi chiria către Locativa, care era calculată undeva la 20 de lei pe lună. Și, în speranța că nu vor fi evacuați, au plătit și onorariul executorului judecătoresc.
Chiar și cu aceste eforturi la nivel minimal și în cel mai târziu moment, echipa din cadrului biroului executorului judecătoresc al Sînzianei Secrieru, echipaje de jandarmi și reprezentanți ai companiei municipalității care administrează fondul locativ au ajuns în dimineața zilei de miercuri la ghetouri.
Erau așteptați.
La prima oră, chiriașa cu care a fost încheiat contractul expirat încercase printr-o audiență la directorul adjunct de la Locativa obținerea unui răgaz pentru plata parțială a datoriilor prin grafice de reeșalonare.
A obținut doar o promisiune verbală cu care a sperat că amâne evacuarea din locuința care era de fapt o cameră de câțiva metri pătrați în care locuiau patru persoane și un cățel. În cadrul aceluiași contract se mai afla o cameră alăturată, care era însă încuiată și în care ar fi locuit o soră cu niște copii mici.
O cameră insalubră care nu prezenta niciun fel de siguranță sanitară, mai ales în cazul unor copii.
„Nu am bani acum, de-abia am început serviciul. De asta am spus că mai am nevoie de măcar o lună de zile ca să pot să fac rost de bani. Eu nu am primit încă niciun ban, asta e problema, îmi trebuie bani ca să fac eșalonare”,
fosta chiriașă a societății Locativa
Sînziana Secrieru a fost întâmpinată cu rugăminți și promisiuni. În ajutorul chiriașei a venit o soră. Nu cu bani, ci cu muncă de lămurire. Ambele femei se jurau că și-au plătit o parte din datorii, însă nu au putut prezenta nici chitanțe și nici dovezi că au grafice de reeșalonare a debitelor înregistrate la furnizorii de utilități.
Cezar Nicuță, juristul SC Locativa SA, a explicat că familia în cauză a fost avertizată în nenumărate rânduri despre riscul de a pierde locuința socială. Încă din urmă cu șase luni, însă în tot acest timp nu a întreprins vreun efort să reducă din debite:
„Dacă amânăm suntem în aceeași situație și peste o săptămână și peste două. În aceeași situație sunteți de jumătate de an, dvs. aveți contractul expirat din 2019. Din 2019 și până la data de astăzi nu ați făcut absolut nimic. De pe data de 3, de când ați primit dvs. somație de la executor, ați inițiat vreun demers? Nu, ați crezut că este o glumă proastă”,
Tânăra chiriașă a încercat o amânare, tânguindu-se continuu că nu are unde pleca și va solicita salariul pe două luni înainte de la noua șefă, afirmând că tocmai și-a găsit un loc de muncă. Nu a precizat unde, nu a dat alte detalii: „trebuie să vorbesc cu șefa, că de-abia am intrat la muncă”.
Juristul Locativa s-a menținut ferm - „poveștile astea le-am mai auzit” - așadar a fost apelat telefonic Florinel Gornea, directorul adjunct de la Locativa, care a transmis că nu își poate asuma o amânare a chiriașilor atât timp cât nu există siguranța că aceștia chiar își vor plăti datoriile.
Sînziana Secrieru le-a reamintit femeilor că inclusiv la biroul său au fost avertizate cu privire la faptul că riscă să ajungă în stradă dacă nu-și sting obligațiile financiare.
„Vi s-a spus și vi s-a explicat. Am înțeles, problema este că, dacă creditorul nu vrea să vă prelungească perioada, nu se poate suspenda executarea”,
Sînziana Secrieru, executor judecătoresc
Un lăcătuș chemat la executarea silită a schimbat încuietorile la ambele uși, iar muncitorii de la Locativa s-au apucat de dezasamblat mobila și transportat lucrurile la o mașină parcată lângă bloc. Pe fundal se auzea un cor de vorbe grele de la sora chiriașei care de la o voce umilă a trecut la cuvinte grele și amenințări de tot felul:
„Să facă condiții la oameni, să facă băi în camere și după aia să vină să sune pe la uși. Pentru ce să plătesc eu atâtea datorii, pentru ce? Și asociația care nu vine femeia de serviciu să spele o dată, să șteargă o dată scările că nu tot noi facem? Să dea răpănoșii afară, să pună camere să vadă cine aruncă gunoiul pe geam și cine aruncă mizeria. Pe ăia de ce nu le face așa, să vină să-i dea afară și să lase pe cine trebuie? (...) În 2022 «copchiii» au păduchi și lindini, se spală la lighean”
Pe holul îngust și extrem de murdar ceilalți locatari s-au adunat ca la circ, din dorința de a fi parte din evenimentul care s-a petrecut în blocul lor. Unii s-au postat pe scări și încercau să pună piedică muncitorilor care cărau mobilă și lucruri: „Stau pe casa scării și nu putem căra, este lume care stă pe casa scării și nu se mișcă, nu ne lasă să trecem”, s-a plâns unul dintre ei.
Alte două femei de pe palier și-au deschis ușile la propriile camere care contrastau puternic cu imaginea murdară a blocului, scărilor și holurilor, fiind de o curățenie impecabilă.
Toaleta, deși comună, era încuiată cu lacăte și astfel accesul era permis doar locatarilor.
Lucrurile familiei evacuate vor fi păstrate de SC Locativa SA timp de 30 de zile, interval în care proprietarii pot veni să le ridice.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024