Cam aceasta este contravaloarea prejudiciului adus anul trecut statului român prin acte de evaziune fiscală. Nu mai puţin de 196 de persoane au fost cercetate pentru asemenea fapte de cadrele Inspectoratului de Poliţie Judeţean.
Practic, numărul celor implicaţi în astfel de cazuri aproape s-a dublat faţă de 2009. De asemenea, din punctul de vedere al finalităţii judiciare, numărul cauzelor cu urmărirea penală începută şi soluţionate cu propuneri de sesizare a instanţei de judecată, a crescut de la 12 la 74. Valoarea totală a prejudiciului constatat în acest domeniu s-a ridicat la 32,4 milioane de lei, din care au fost recuperaţi în timpul cercetărilor numai 4,4 milioane de lei, fiind dispuse măsuri asiguratorii în valoare de 0,6 milioane de lei. Cu alte cuvinte, peste 2,5 milioane de lei s-au pierdut şi nu mai au cum să fie încasaţi vreodată. Reprezentanţii IPJ susţin că acest lucru este posibil ca urmare a înstrăinării bunurilor de către cei vizaţi de cercetări.
„Acum depinde şi ce mai găseşti la cetăţeanul respectiv cînd intri în anchetă”, a declarat
comisarul şef Viorel Şerbănoiu, inspectorul şef al IPJ. Pentru a preveni astfel de cazuri acesta a solicitat Direcţiei Generale a Finanţelor Publici ca inspectorii fiscali să anunţe IPJ încă din prima fază a depistării unor prejudicii pentru a putea lua măsuri de blocare a vînzării bunurilor.