Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România organizeazã joi 7 octombrie în Municipiul Dorohoi, manifestările de comemorare a 70 de ani de la Pogromul antievreiesc, Dorohoi – 1940. Manifestarea se înscrie în seria evenimentelor care marcheazã Ziua Holocaustului in România.
Acţiuni la cimitir şi teatru
Manifestările de comemorare a 70 de ani de la Pogromul antievreiesc de la Dorohoi sunt focalizate asupra dimensiunilor istorice, educaţionale şi culturale. Principalele momente vor consta într-o ceremonie religioasă şi depuneri de coroane de flori la Cimitirul evreiesc din Dorohoi, în memoria evreilor ucişi în acest Pogrom. În timp ce la teatrul din municipiul Dorohoi, cu începere de la ora 16.00, va avea loc sesiunea de comunicări : Începuturile Holocaustului în România - Pogromul antievreiesc de la Dorohoi, 1 iunie 1940, cu participarea unor prestigioşi cercetãtori în domeniul de referinţã, istorici, sociologi, cadre didactice, precum şi un numãr important de specialişti din Israel. „În cea mai mare parte, subiectele comunicărilor se înscriu în activitatea de cercetare a Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România – Elie Wiesel (INSHR-EW), a Centrului de Studierea Istoriei Evreilor din Romania , a Asociaţiei Evreilor din România Victime ale Holocaustului (AEVHR), precum şi a Asociaţiei Evreilor Originari din Romania (HOR)”, a declarat Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.
Şefii judeţului aşteptaţi la manifestări
Ceremoniile dedicate comemorării Pogromului de la Dorohoi vor beneficia de prezenţa mai multor personalităţi marcante ale mediilor academic, politic şi cultural din ţarã şi din străinătate, precum Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean, Zeev Schwartz, preşedintele Comitetului Executiv al Evreilor Originari din România, prefectul Cristian Roman, Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi. Organizatorii vor conferi diplome şi medalii omagiale unor personalităţi locale, naţionale şi internaţionale , pentru activitatea desfăşurată în domeniul studierii istoriei, ca semn al respectului pe care Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România îl poartă tuturor acelora care înţeleg şi susţin adevărul istoric.
Alegeri Prezidențiale 2024 – Diaspora română se mobilizează
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024