Fostul deputat Doina Dreţcanu încearcă să împace botoşănenii ajunşi în instanţă. Aceasta a căpătat certificat de mediator, care îi dă dreptul ca, în schimbul unei sume de bani, să rezolve amiabil conflicte din sălile de judecată. Ea s-a autorizat conform legii 192/2006 a medierii care a fost completată în luna decembrie a anului trecut şi care prevede ca persoanele care au un proces şi doresc să se împace se pot adresa unei persoane avizate în această privinţă.
Preşedintele pe Moldova al Asociaţiei Profesionale a Mediatorilor
Noile reglementări intră în vigoare pe 3 martie, dată de la care părţile aflate în litigiu vor fi informate de către judecători că, înainte de desfăşurarea procesului propriu zis, au posibilitatea de a se adresa unui mediator. Dacă acceptă, judecată se poată suspenda pînă la trei luni, perioadă în care mediatorul organizează mai multe şedinţe de negociere cu părţile implicate. Care este cîştigul?
„La mediere ambele părţi pot fi cîştigătoare, spre deosebire de instanţă, unde una pierde şi cealaltă cîştigă. Practic, medierea este o negociere între două sau mai multe persoane asistată de o persoană neutră, acel mediator. Este o alternativă de rezolvare amiablă a disputelor”, a declarat
Doina Dreţcanu. Ea a obţinut certificatul în urma absolvirii unui curs organizat de o firmă autorizată de Consiliul de Mediere, care a fost înfiinţat prin amintitul act normativ adoptat în urmă cu patru ani. În plus, fostul deputat este şi preşedintele pe Moldova al Asociaţiei Profesionale a Mediatorilor din România.
8 mediatori autorizaţi la Botoşani
Teoretic, orice persoană care are studii superioare (indiferent de domeniu), care face un curs (ce costă în jurul a 1.000 de euro) şi cu o experienţă în orice tip de activitate timp de trei ani, poate deveni mediator. În Botoşani sînt opt persoane care au obţinut acest certificat. Numele lor se afişează la Tribunalul Botoşani şi la judecătorii, iar cei aflaţi în proces pot contacta pe oricare dintre cei opt.