Muzeul Vieţii Cotidiene în Comunism, a cărui proiect a fost lansat astăzi la Primăria Botoşani, l-a atras şi pe fostul edil şef din perioada 2000 – 2004. Alături de scriitori, istorici, directori din cultură, şefi de la municipiu, Florin Egner s-a numărat printre participanţii la prezentarea care a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Local.
"E vorba până la urmă de a ne cunoaşte oraşul"
Actualul membru al
PSD Botoşani nu a luat cuvântul decât atunci când un jurnalist l-a întrebat dacă are nevoie oraşul de aşa ceva. Răspunsul l-a dat când în spatele său erau dfiuzate imagini de la CET, acolo unde va fi amenajat
Muzeul Comunismului, pe fundalul muzical al fostului Imn de Stat al României de până la 22 decembrie 1989.
"Eu cred că Botoşaniul, care în ultimii ani a pierdut deja Muzeul Onicescu, Muzeul Antipa şi aşa mai departe, are nevoie de astfel de lucruri. E vorba până la urmă de a ne cunoaşte oraşul pentru că despre un muzeu, aşa generic, nu cred că trebuie discutat. Cred că acest muzeu va fi un muzeu la Botoşanilor”, a afirmat Florin Egner.
Analogie cu Germania şi naziştii
Fostul primar a povestit că în urmă cu unu-doi ani a fost la Munchen unde a văzut, aflate în conservare, câteva clădiri ale naziştilor.
„De ele nu se atinge nimeni întrucât pentru Munchen, pentru germani şi aşa mai departe reprezintă istoria oraşului şi eu cred că avem nevoie de aşa ceva, aşa cum cred că avem nevoie de un muzeu al istorie oraşului Botoşani”, a declarat Florin Egner.
Social-democratul a adăugat că,
„trecutul recent se poate reconstitui oricând” şi că muzeul va deveni un punct de atracţie
„dacă va încape pe mâna unor profesionişti”. Acesta nu putut preciza dacă se va implica în dotarea muzeului.
Florin Egner a fost declarat colaborator al Securităţii de către Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii şi ulterior de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acesta fiind motivul principal pentru care primarul Ovidiu Portariuc nu l-a mai susţinut pentru funcţia de director la Zona Metropolitană.
Constantin Iftime, preşedinte Asociaţiei CulturEst, coautor al ideii de amenajare a unui astfel de muzeu, ne-a spss că nu ştia despre faptul că
Florin Egner a fost declarat colaborator al fostului organ de represiune al PCR.
CITEŞTE ŞI:
Portariuc la ora nostalgiilor comuniste: Am amintiri plăcute din acea perioadă
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
Egner şi turnătoria : Dacă eu vorbesc cu tine şi tu spui mai departe, eu sunt colaborator
[[banner]]