Tinerii botoşăneni au găsit o modalitate de a face un ban cinstit – testele cu medicamente. Chiar dacă acest lucru presupune să renunţe pentru o vreme la un stil de viaţă viciios, multe persoane s-au înscris la astfel de studii făcute pentru companii internaţionale de medicamente. Din nefericire, toţi cei interesaţi sunt nevoiţi să se deplaseze până în Iaşi pentru a putea lua parte la aceste cercetări care s-au dovedit a fi bănoase.
"Nu sunt înfricoşat aşa la culme, dar există o oarecare teamă"
Lucian, care asemeni altor tineri care se supus unor astfel de teste a dorit să-şi păstreze anonimatul, este student la Facultatea de Științe ale Comunicării și când a plecat din Botoșani nu s-a gândit că se va confrunta cu greutăţi financiare. A auzit de la un prieten a cărui mamă lucrează la Centrul de Echivalare a Medicamentelor că se poate înscrie voluntar la un test cu medicamente și primește bani frumoși. Până în prezent a participat la două studii cu simvastatină, care ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. „M-au sunat acum o lună de zile să mă întrebe dacă mai vin la Iaşi şi dacă mai particip, dar nu cred. Mi-e frică pentru sănătatea mea. Există o oarecare teamă, nu sunt înfricoşat aşa la culme, dar există o oarecare teamă pentru că trebuie să fii naiv să crezi că ce se întâmplă acolo nu îţi afectează sănătatea”, mărturiseşte Lucian. În saloanele centrului de testare l-a cunoscut pe Răzvan care s-a oferit „cobai” motivat doar de posibilitatea de a obţine un ban în plus. „De obicei pentru două weekend-uri, de vineri seară până duminică dimineaţă primesc în jur de 360-370 de lei. Pentru patru weekend-uri între 7 şi 800 de lei în funcţie de medicament”, povesteşte Răzvan. Pe parcursul zilelor în care eşti internat pentru monitorizarea efectelor unor medicamente sunt asigurate toate necesităţile – mâncare, baie şi acces la televizor şi internet.
Medicamente sunt testate pe animale, apoi pe oameni
Cel mai apropiat Centru de Evaluare a Medicamentului este la Iaşi, în cadrul societăţii Antibiotice SA. Acesta face teste de bioechivalenţă pentru companii internaţionale care doresc să introducă pe piaţă un produs medicamentos cu aceeaşi compoziţie ca a pastilelor cunoscute precum Aspirina sau Paracetamolul, dar sub altă denumire. „Un medicament nu poate fi folosit pentru cercetare pe subiecţi umani până când nu se fac alte teste pe medii de cultură pe animale de laborator şi nu primeşte autorizaţie dacă nu se îndeplineşte un cod de etică şi nu se respectă o anumită procedură şi abia atunci ia un aviz de la Colegiul Medicilor. Este o procedură, în momentul în care apar reacţii adverse se opreşte cercetarea. Niciodată o moleculă nou descoperită nu este folosită pe subiecţi umani”, a declarat Doru Culiceanu, membru al Colegiului Medicilor din Botoşani. De obicei, tratamentele nu pun în pericol viaţa pacienţilor şi sunt făcute conform regulilor impuse de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM). „Este o obligativitate chiar dacă medicamentul are toate calităţile este o reglementare internaţională prin ANM care spune că după trecerea etapelor preclinice, respectivul medicament este utilizat de un grup restrâns, de obicei pacienţi voluntari, pentru a avea certitudinea evoluţiilor biologice”, a adăugat Culiceanu.
Condiţii hoteliere pentru "cobaii" studiilor pe medicamente
În Botoşani nu sunt astfel de centre de analiză a efectelor unor medicamente,
astfel toţi cei interesaţi de obţinerea unei sume de bani fără a presta servicii care presupun efort fizic sunt nevoiţi să se deplaseze până la Iaşi. „
Noi nu avem firme de medicamente. Doar dacă sunt pacienţi din Botoşani pe care îi cooptează ei, dar asta ţine de confidenţialitate şi noi nu avem de unde să ştim”, a spus
Lidia Onofrei, purtător de cuvânt Direcţia de Sănătate Publică. Pentru a putea participa la testele de echivalenţă a medicamentelor trebuie să îndeplineşti nişte criterii de condiţie fizică şi psihică şi bineînţeles înainte de a începe tratamentul este interzisă consumarea cafelei, a băuturilor alcoolice, tutunul sau în unele cazuri a unor alimente care ar putea interacţiona cu unul dintre componentele medicamentului. Numai o persoană perfect sănătoasă poate fi selectată pentru a putea intra în programul de monitorizare a efectelor unor pastile. Pentru siguranţa tuturor participanţilor, testele se desfăşoară în Centre de Echivalare a Medicamentelor dotate la standarde europene şi care asigură asistenţă medicală şi monitorizare non-stop.
Elsa ŞEICA