Trei persoane au fost scoase de sub urmărire penală de către DNA în scandalul dispariţiei garanţiei de bună execuţie a bulevardului Mihai Eminescu, iar pentru altele patru procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi-au declinat competenţa către Parchetul de pe lîngă Tribunalul Iaşi.
Fostul vice Eram, scos de sub urmărire penală
Conform unei adrese trimise de Serviciul Teritorial Suceava al DNA
Primăriei Botoşani s-a dispus
„neînceperea urmăririi penale faţă de Eram
Romulus, Gheorghiţă Mirela şi Durduc Gheorghe sub aspectul săvîrşirii
infracţiunilor de «abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă
funcţionarul public a dobîndit pentru sine sau pentru altul un avantaj
patrimonial ori nepatrimonial» (…) întrucît faptele nu există”.Pe de altă parte, DNA Suceava şi-a declinat competenţa de soluţionare a dosarului Parchetului de pe lîngă Tribunalul Iaşi pentru Dionisie Simionescu, Maria Gabor şi Ramona Stancu, reprezentanţi ai SC Compania Nova Construct SRL Iaşi (firma care a executat lucrările la bulevardul Mihai Eminescu) pentru săvîrşirea infracţiunii de înşelăciune şi fals material în înscrisuri oficiale. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi în cazul Irinei Mereuţă, angajat al BRD Iaşi, sub aspectul săvîrşiri infracţiunii de complicitate la înşelăciune.
Prejudiciu de peste 400.000 de lei cu sprijinul BRD
Conform contractului încheiat de municipalitate cu firma ieşeană, aceasta trebuia să aducă o scrisoare de garanţie bancară în valoare de 5% din totalul lucrărilor, iar suma cumulată a investiţiei a fost de 8.912.065 de lei, cu tot cu TVA.
Documentul bancar a avut o perioada de valabilitate de doi ani şi a expirat înainte de terminarea lucrărilor. Ca atare, s-a convenit ca Nova Construct să deschidă un cont în care să fie depuşi banii de garanţie. Aceştia au fost viraţi în mai multe tranşe şi conform procurorilor DNA, cel puţin în cazul primelor două, chiar în ziua în care banii ajungeau în acest cont, ei erau transferaţi în contul curent al companiei. Funcţionarul bancar ar fi refuzat iniţial să facă acest lucru deoarece nu avea documente originale, ci doar un fax cu semnături din Primăria Botoşani, care ulterior s-a dovedit a fi un fals, însă în urma unor discuţii cu administratorii Nova Construct ar fi acceptat efectuarea tranzacţiilor. Procurorii au stabilit că semnăturile şi ştampilele de la municipalitate au fost falsificate prin scanare. Procesul verbal de recepţie a lucrărilor s-a efectuat abia pe 3 februarie 2010, Primăria a cerut remedierea unor lucrări, acest lucru nu s-a întîmplat, s-a adresat băncii şi s-a descoperit că banii nu mai există la BRD. Prejudiciul total adus municipalităţii este astfel de 412.874 lei.