Fostul subprefect Daniel Moruzi a pierdut cîteva zeci de milioane de lei vechi în perioada în care a ocupat funcţia de conducere în cadrul Prefecturii Botoşani. În mod normal acesta trebuia să devină membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) organism ai cărui membri sunt remuneraţi, lucru care nu s-a întîmplat însă vreodată.
Pe perioada lui Moruzi Prefectura a stat fără reprezentant în ATOP
Săptămîna trecută plenul Consiliului Judeţean a validat-o pe Silvana Tudorache ca membru ATOP. Conform legii, din această structură fac parte inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, un reprezentant al Corpului Naţional al Poliţiştilor, trei reprezentanţi ai comunităţii (care la Botoşani sunt primari de municipiu sau oraş), şase consilieri judeţeni şi un subprefect. Surpriza este că, potrivit expunerii de motive aferentă hotărîrii CJ de nominalizare a fostei şefe de la Direcţia de Sănătate Publică, aceasta îi ia locul în ATOP lui Paul Secrieru şi nu lui Daniel Moruzi. Practic, deşi Secrieru jr. şi-a dat demisia din funcţia de subprefect tocmai în luna mai a anului trecut, timp de aproximativ jumătate de an, cînd Botoşani l-a avut subprefect doar pe Moruzi, ATOP a funcţionat fără a avea în componenţă şi reprezentantul Prefecturii. Prefectura prin conducătorul acesteia trebuia să solicite validarea lui ca membru ATOP, însă acest lucru nu s-a întîmplat vreodată.
„Ce relevanţă are? Nu înlocuieşte nimeni pe nimeni în ATOP. Nu am avut reprezentant în ATOP şase luni”, ne-a declarat
prefectul Cristian Roman, care a mai arătat că lipsa subprefectului din cadrul ATOP nu a afectat activitatea autorităţii.
"Era o treabă a d-lui prefect"
În schimb, după plecarea lui Moruzi, care a avut mai multe contre cu prefectul şi numirea Silvanei Tudorache, care pare deocamdată să se înţeleagă cu acesta, Prefectura a cerut relativ rapid Consiliului Judeţean să o valideze în ATOP. Astfel, dacă ea a fost numită de Guvern pe 15 decembrie şi învestită oficial pe 18 decembrie, pe 10 ianuarie Prefectura a solicitat deja CJ să o numească în cadrul ATOP. Revenit la Garda Financiară fostul subprefect a evitat să comenteze prea multe cele întîmplate.
„Nu ştiu de ce nu am fost desemnat membru ATOP. Era o treabă a d-lui prefect, nu puteam eu să mă autopropun”, ne-a spus
Daniel Moruzi. Acesta a mai arătat că, după plecarea lui Paul Secrieru de la Prefectură şi automat din ATOP, a fost contactat de mai multe ori de preşedintele Autorităţii Dumitru Codreanu pentru a participa la şedinţele acestui for, dar nu a putut răspunde invitaţiei deoarece nu s-a cerut vreodată validarea lui ca membru ATOP.
Paul Secrieru a devenit subprefect al judeţului pe 4 octombrie 2009, iar pe data de 30 noiembrie a aceluiaşi an devenea deja membru ATOP.
18.144 de lei a cîştigat ca membru ATOP şi consilier judeţean Mihai Jîtăraşu, în 2009, conform propriei sale declaraţii de avere