Județul Botoșani este unul cu specific agricol, agricultura fiind pe locul doi ca sursă de venit, după domeniul confecțiilor. Chiar și în aceste condiții, pe piața agricolă din România suntem ca și inexistenți.
Iar acest lucru reiese în urma unei analize făcută de Ziarul Financiar, în baza unor date colectate pe județe, de la Institutul Național de Statistică. Indicatori din 2020 analizează primele 10 județe în funcție de producția de cereale, mere, prune, struguri și cartofi, dar și suprafețe agricole destinate acestor produse.
Harta scoate în evidenţă dezvoltarea inegală a pieţei agricole, cu lideri clari în piaţa cerealelor în judeţele Dolj şi Timiş sau cu Suceava în vârful podiumului pentru producţia de cartofi, urmată de Covasna şi cu altare pentru licoarea lui Bachus în Vrancea, Buzău şi Vaslui.
Botoșani se află printre singurele județe (doar trei la număr) care nu se află în top zece la niciunul dintre indicatorii analizați. Celelalte județe sunt Brașov și Bacău.
„Dacă este să facem o analiză pe cele 10 domenii, din start vorbim de o analiză pe de o parte pe meri și pruni, pomicultură. Județul Botoșani nu este cunoscut cu specific pomicol foarte mare. Am avut într-adevăr livada de la Curtești cu peste 400 de hectare, știm foarte bine că acel teren este de interes imobiliar și câți câștigă din el și cu cât se vinde metrul pătrat. Din acest motiv suprafața de livadă de la Curtești s-a diminuat”,
ne spune Lucian Trufin, senator PSD Botoșani și unul dintre parlamentarii aplecați pe problemele specifice agriculturii
Județul Botoșani nu s-a remarcat nici la culturile de cartofi și nici la cele de struguri. Cultivăm mai ales cereale, însă deși pare că întreg județul este presărat cu ogoare galbene, se pare că suprafețele sunt infime față de alte județe.
„Noi suntem un județ mic, la urma urmei, dacă facem o analiză pe suprafață. Aici mi-am pus un semn de întrebare pe producția de cereale, dar se pare că nu putem să ne comparăm cu Brăila și cu sudul unde știm că avem suprafețe imense de teren agricol cultivat cu cereale. Mă așteptam să fim în primii 10, din păcate se pare că nu suntem, datele statistice ne arată acest lucru. Unde avem cifre, nu punem semne de întrebare”, mai spune Lucian Trufin.
Nici pe partea de depozitare a produselor agricole nu stăm bine, având în vedere că marile depozite sunt regăsite cu precădere în sud, în apropiere de porturi, mare parte din producție fiind comercializată în străinătate. Județul Botoșani ocupă locul 22 la nivel național la producția de cereale.
„Din păcate suntem aici, da, este un deranj, că pe harta României județul Botoșani, care are un specific agricol, din punct de vedere al celor 10 ramuri din agricultură, nu suntem în primii 10”,
Lucian Trufin, senator PSD
Un loc pe care nu ni-l ia nimeni este cel privitor la numărul geniilor care s-au născut la Botoșani, „leagănul culturii românești”.
Ne hrănim doar cu mândria de a ne fi născut pe aceleași meleaguri cu Eminescu, Enescu sau Iorga.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Tânăr BEAT criță oprit de polițiști în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
PERCHEZIȚII la Botoșani și Curtești: CE au ridicat polițiștii
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024