De ce ”iubim” România? Pentru drumurile proaste pe care ne rupem mașinile. Pentru mizeria care ne înconjoară, mai ales în sezonul ploilor. Pentru cât de armonios se îmbină mediul urban cu cel rural, încât uneori nici nu sesizezi diferența. Pentru copiii care cerșesc în intersecții. Pentru zilele din toiul verii când suntem lăsați fără apă câteva zile din cauza unei verificări de rutină. Sau pentru blocurile turn unde nu există lift de mai bine de două decenii.
Pentru că puțini știu de exemplu că blocul cu zece etaje din Parcul Tineretului nu mai are un lift funcțional de după Revoluție când o fostă locatară ingenioasă și-a vândut apartamentul și și-a făcut bagajele plecând cu tot cu motorul de la lift. Iar zecile de familii care au rămas în urmă, trag ponoasele. Este greu de imaginat ce înseamnă să urci zilnic zece etaje. Și tocmai pentru că este greu, jurnaliștii de la Botoșăneanul s-au pus doar pentru câteva zeci de minute în pielea oamenilor care locuiesc la etajele superioare, pentru a putea înțelege dacă efortul este unul minim, sau nu.
”Au furat motorul și…eu stau la 4 și urc…dar ceilalți de la etajul 10….nu funcționează, asta e”, oftează o botoșăneancă întâlnită chiar la parter. Vine de la piață, are sacoșe în mâini. Are de urcat doar patru etaje și se consolează cu gândul la vecinii de la etajul 10. Privește scările pe care le știe atât de bine, și le atacă.
Le atacăm și noi. Privim în jur cu atenție la imaginile noi. Întipărită în minte rămâne cea de la etajul 4 unde liftul este blocat de o mașină de spălat și o vază cu flori. Imaginea spune totul iar cuvintele sunt de prisos. Mai sus, la etajul opt, o tânără târâie după ea o sacoșă uriașă de rafie. Are părinți în străinătate și le trimite pachet de sărbători. Dinăuntru se aude zgomotul borcanelor. Încearcă să urnească bagajul, însă renunță. Ar fi trebuit să o coboare tocmai de la etajul opt. România.
Sus, la etajul 10 o adolescentă deschide ușa. Turuie povestea liftului, deși în mod normal altele ar fi trebuit să fie grijile ei. A auzit probabil discuția în casă de nenumărate ori. Știe și de câți bani ar fi nevoie pentru cumpărarea unui motor la lift: vreun miliard. Și nu are cum să nu memoreze aceste detalii. Locuiește într-un apartament de la etajul 10 și-i ia doar două minute să urce.
Spune despre o înțelegere care nu s-a mai concretizat. Primăria și-ar fi oferit sprijinul prin contribuția cu jumătate din suma necesară pentru reparațiile liftului. Oamenii nu au putut strânge însă cealaltă jumătate. Ar mai fi o speranță și vine din partea unui operator privat. Nicidecum a autorităților.
[[readotherarticle:botosaneanul.ro:33067:ACUM: Panică la mall sunt persoane blocate în lift - FOTOGALERIE]]
”Ei au bani de antenă, pe bloc pus, de la un operator de telefonie. Au luat bani și își pot pune lift. Ei știu, au făcut ședință pe casa scării. Liftul acela de ani de zile nu funcționează, trebuie să vină cineva să facă verificări acolo, nu se pune doar motorul și gata liftul. Asociația nu are nici un amestec acolo”, spune președinta asociației de proprietari.
Oamenii din blocul turn din Parcul Tineretului ar fi primit banii. Au început să cheltuiască banii iar prima prioritate a constatat în anveloparea termică a blocului uriaș. Liftul a fost lăsat mai la urmă. Românul se obișnuiește repede și cu binele, dar și cu greul. Iar sutele de trepte care pe noi ne descurajează, pentru cei de acolo rămân un rău necesar.
Gabriela ERDIC
[[galerie-foto]]
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Bilete disponibile la meciul dintre FC Botoșani și Farul Constanța – PREȚURILE
Oana Sava
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Directoare cu concurs la spitalul orașului: NOTA obținută la examen
Oana Sava
Nov 26, 2024