De peste un an, atât bolnavii botoșăneni, cât şi spitalele trebuie să găsească soluţii înlocuitoare pentru produsele farmaceutice care lipsesc de pe piaţă.
Înlocuitorii însă, de cele mai multe ori, sunt medicamente mai scumpe decât produsele pentru care primesc indicaţie bolnavii. Conducerile spitalelor arată că problema lipsei de pe piaţă a unor produse medicamentoase a fost discutată în comisii speciale, soluţiile la îndemână fiind înlocuitorii care sunt disponibile la alte preţuri decât cele cu care unităţile medicale erau obişnuite.
„Pe de o parte, unele medicamente nu se mai produc în ţară, pe de altă parte, altele nu se mai importă din cauza preţurilor impuse de la nivelul ministerului. Un caz recent, de exemplu, este o soluţie injectabilă de 3 mg, pe care o achiziţionam sub un leu; acum însă nu mai găsim acelaşi produs, ci varianta de 4 mg care este în valoare de 1 leu. Aceste produse care aveau preţuri mici au dispărut pentru că prin preţurile stabilite nu mai scoteau profit“, a arătat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului „Sfântul Spiridon“.
Conducerea Institutului Regional de Oncologie a precizat că lipsa unor medicamente de pe piaţă este determinată nu doar de scăderea preţurilor acestora.
„Unele medicamente lipsesc de pe piaţă şi pentru că întotdeauna au fost mai greu de găsit. Lipsa medicamentelor nu este o noutate, pentru că de mai mulţi ani observăm că unele produse nu se mai găsesc pe piaţă“, a arătat profesorul Gabriel Dimofte, director medical al IRO.
La Spitalul de Boli Infecţioase, după scăderea preţurilor prin Ordinul 75/2015, nu a fost remarcată lipsa unor medicamente de pe piaţă.
„Nu am avut astfel de probleme, şi cred că explicaţia constă în faptul că preţul antibioticelor, principalele produse pe care le folosim, nu a fost afectat de decizia ministerului“, a subliniat dr. Mihnea Hurmuache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase.
Reducerea preţurilor medicamentelor de la 1 iulie 2015 a dus la disperarea unor pacienţi cu afecţiuni cronice pe care şi le tratau de ani de zile cu un anumit produs farmaceutic. Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România anunţa în februarie că, în ultimii ani, de pe piaţa farmaceutică au dispărut peste 2.000 de medicamente, dintre care 700 numai în 2015. Sursa: Ziarul de Iași
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile