Câte astfel de case sunt în
Botoșani, este greu de spus. Asta pentru că nici una dintre autoritățile abilitate, nu poate contoriza numărul lor total, mai ales că proprietarii își părăsesc de cele mai multe ori locuințele, și nu lasă vreun semn că nu s-ar mai întoarce.
Este și cazul unei case lăsate la pământ, ca un bătrân care se ține de spate, cu lacătul pus și gardul dărâmat. Casa cu numărul 23 de pe o stradă de la periferia orașului, nu mai are geamuri, iar unul dintre pereții care dă spre curtea vecină, arată ca un mozaic din scânduri și prelate uzate.
Din când în când, proprietarul descuie lacătul și se adăpostește în casa cu acoperișul ca o ciupercă bătrână.
„Vine cineva aici în mod constant și doarme înăuntru, dar nu cred că locuiește în casa asta. E vreun boschetar, ceva”, povestește un tânăr care locuiește în apropiere.
Case ca aceasta mai sunt câteva zeci în Botoșani, mai ales în zonele lăturalnice și pe străzile mici, unde odinioară își aveau căminul tinerii perioadei comuniste.
Reprezentanții
Inspectoratului Județean în Construcții (IJC) Botoșani spun însă că, deși multe dintre ele ar putea reprezenta un pericol chiar și pentru cei care locuiesc în vecinătate, nu pot interveni decât pe baza sesizărilor,
„ori nu am mai primit una de ani buni. Atunci se întâmpla la Dorohoi, se reclamau între ei, era o sumedenie de clădiri private, acum mai există vreo două. Dar fiecare trebuie să aibă grijă de proprietatea lui, noi nu putem să intervenim decât dacă respectivele case ar pune în pericol proprietatea altei persoane”, a declarat
Ioan Ciobanu, director al IJC Botoșani.
(C.B.)
CITEȘTE:
Foarte multe blocuri din Botoșani se pot prăbuși la un cutremur mai mare – AFLĂ dacă și locuința ta este în pericol
[[galerie-foto]]