Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila la începutul acestei săptămâni.
Oficialul a anunțat că din data de 8 martie s-a început producția de pastile cu iod la Fabrica Antibiotice Iași: „Pastilele vor fi duse la direcțiile de sănătate publică, important este să ajungă în cât mai scurt timp la nivelul fiecărei primării”.
Stocul necesar pentru județul Botoșani ar urma să fie recepționat de către Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Medicul Monica Adăscăliței, director al DSP Botoșani a anunțat în cadrul emisiunii Botoșăneanul TV că decizia a fost luată în contextul conflictului din țara vecină.
„În mediul online au apărut tot felul de informații legate de o posibilă radioactivitate și într-adevăr este o isterie în ceea ce privește toate produsele pe bază de iod. Și anume, în toate farmaciile din județul Botoșani nu mai au nimic pe stoc. Populația trebuie să înțeleagă că aceste medicamente pot face mai mult rău decât bine, dacă nu sunt luate la indicația medicului”,
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani
Deja stocurile cu medicamente pe bază de iod, din farmaciile botoșănene, a fost deja epuizat. Specialiștii avertizează populația care a achiziționat astfel de medicamente, să nu le folosească.
Aceste pastile... ”se pot lua la un interval de patru ore din momentul în care s-a anunțat că ar fi o problemă cu o radioactivitate mare. Altfel poate afecta foarte mult tiroida, în loc să aducă beneficii poate dăuna mai mult organismului. Și nu toți pacienții pot lua acest iod, de asta trebuie administrat cu recomandarea medicului și a specialistului”.
„Să nu le înghită până nu vor avea indicația unui medic specialist, a medicului de familie sau a autorităților în momentul în care într-adevăr radioactivitatea este crescută în aer”.
Există doar anumite categorii de persoane care pot primi astfel de medicamente care nu sunt indicate pacienților care prezintă patologie tiroidiană.
Șefa DSP a explicat că acest apel este cu atât mai important și trebuie să ajungă la populație, cu cât zona Botoșaniului este una cu foarte mulți pacienți diagnosticați cu hiper sau hipotiroidie.
Sunt afectați bărbați, femei și copii deopotrivă.
Administrarea pastilelor fără recomandare poate provoca tiroidei o radioactivitate anormală și daune ulterioare semnificative.
Producția acestor medicamente nu ar fi una costisitoare, într-un context în care vorbim la acest moment doar despre o serie de măsuri preventive.
„Aceste preparate pe bază de iod nu sunt foarte scumpe. Dar, pentru eventualitatea unui accident nuclear, sperăm să nu se ajungă, aceste preparate pe bază de iod la Fabrica Antibiotice Iași se fabricau și înainte, existau în portofoliul acestei fabrici. Iar pentru a fi sigură populație și pentru prevenție, de asta se administrează și se vor direcționa prin DSP către primării”,
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani
DSP Botoșani se află în strânsă legătură cu un medic din Suceava specializat pe radioactivitate: „dacă se va produce acest accident, vom fi anunțați în timp util”. În cazul în care vor exista un risc real, medicamentele vor ajunge la botoșăneni în baza unor reglementări transmise de la București.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sute de locuri de muncă vacante la Botoșani, de la director la ajutor de bucătar - LISTA
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Miss și Mister Boboc la Colegiul Național „Mihai Eminescu”: CINE sunt câștigătorii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024