Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
În comuna Corlăteni, spre exemplu, în decurs de un deceniu populația a scăzut cu câteva sute de persoane. În condițiile în care localitățile rurale nu se bucură de o populație activă și numeroasă, iar migrația către urban sau alte țări se tot adâncește.
În Corlăteni mai trăiesc aproximativ 2.000 de suflete. Copii, și mai puțini.
Anul trecut s-a luat decizia reorganizării structurii școlare și astfel s-a renunțat la școlile din trei sate: Vlădeni, Podeni şi Carasa. Toți copiii din comună, în jur de 170, au fost direcționați către unitatea de învățământ din comună, unde primarul Costel Cătălin Gavril a realizat o investiție îndrăzneață care se ridică la valoarea de 1 milion de euro.
O școală pentru preșcolari și elevi din ciclurile primar și gimnazial, realizată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).
„Am desființat toate structurile, au fost conservate și toți elevii au fost aduși aici. Problema a fost generată în principal de transportul elevilor, dar a fost rezolvată cu ajutorul Inspectoratului Școlar și a Primăriei comunei Corlăteni. În momentul de față mai avem 170 de elevi pe toate ciclurile de învățământ. Într-adevăr, an de an scade populația școlară, dar și populația comunei este foarte mică. Sperăm ca măcar să ne menținem dacă nu...”,
Ionel Baciu Ursea, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Corlăteni
Conducătorul acestei unități de învățământ susține că și pentru asigurarea cadrelor didactice, trecutul a fost unul problematic.
S-a ajuns în situația în care mai toți dascălii de la această școală fac naveta: „Avem personal calificat 100%, problema este că 95% sunt navetiști. Dar și această problemă este rezolvată cu ajutorul Primăriei și nu am avut neconformități în acest sens”.
Cursurile școlare au fost reluate pe data de 9 ianuarie 2023 în condiții optime și la această unitate de învățământ.
Fără probleme deosebite din punct de vedere epidemiologic.
„Din ce am interogat dimineață colegii, avem în jur de 10 elevi care sunt cu scutiri medicale, deci nu avem probleme semnalate până în momentul de față privind virozele sau gripa. Cabinetul școlar este deservit de către un asistent medical, prin bunăvoința Primăriei care are angajat un asistent medical la Direcția de Asistență Socială și prin bunăvoința lor beneficiem și noi de aceste servicii medicale”,
Ionel Baciu Ursea, directorul Școlii Gimnaziale din Corlăteni
După vizita efectuată la Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” din Dorohoi, inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc a dorit să vadă și o unitate din mediul rural.
A optat pentru școala de la Corlăteni, inaugurată anul trecut la deschiderea actualului an de învățământ.
„Avem un exemplu că se pot asigura condiții optime pentru desfășurarea cursurilor. Este căldură în școală, copiii au venit cu drag la început de an 2023 și cursurile se desfășoară în condiții dintre cele mai bune. Este o școală nouă cu grădiniță deschisă la începutul anului școlar 2022 – 2023. Situația îngrijorătoare o reprezintă numărul de elevi care este într-o continuă scădere. Dacă acum aproximativ 10 ani erau undeva la 700 – 800 de elevi, acum au ajuns la această școală cu un număr de aproape 200 de elevi. Dar aceasta este situația la nivel național, important este că autoritățile locale își canalizează toată atenția către asigurarea unui climat educațional de calitate și investesc continuu în infrastructura școlară”,
Bogdan Suruciuc, inspector școlar general
Școala din Corlăteni poate fi un exemplu de urmat prin prisma condițiilor oferite elevilor, de la mobilier nou și alte dotări benefice pentru procesul educațional, la grupuri sanitare moderne dotate inclusiv cu dușuri. Singura problemă este că, din nefericire, probabil că, ușor-ușor nu vor mai fi copii care să se bucure de ele.
Un botoșănean la un pas să rămână fără casă din cauza unui coș de fum
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Ciolacu la un pas de dezastru: USR îi cere să își recunoască înfrângerea
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Renașterea Botoșaniului pune presiune pe Poli Iași înaintea derby-ului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
După 37 de ani de aşteptare, barajul Vârfu Câmpului intră pe agenda Guvernului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024