Valoarea medie a facturilor la energie termică emise de societatea comercială Termica SA Botoşani a fost, în luna ianuarie, cu 15% mai mare faţă de luna decembrie, în ciuda temperaturilor extrerioare extrem de scăzute, de până la minus 30 de grade, înregistrate în a doua jumătate a lunii. Pe fondul gerului, consumul mediu de căldură a crescut de la 1,09 gcal/ apartament, în decembrie, la 1,25 gcal/ apartament, în ianuarie, iar costurile medii ale încălzirii au crescut de la 200 de lei la 230 de lei.
Potrivit datelor centralizate de Termica, încălzirea unei garsoniere a costat, în medie, 115 lei (faţă de 100 de lei în decembrie), iar a unui apartament cu două camere 230 de lei (faţă de 200 în decembrie). Pentru un apartament cu trei camere, furnizorul de energie termică a emis o factură medie de 290 de lei (faţă de 250 în decembrie), iar pentru patru camere 345 de lei (faţă de 300 în decembrie).
Costurile medii au putut fi influenţate cu +/- 20%, în funcţie de confortul termic al fiecărui proprietar de apartament în parte obţinut prin reglarea independentă a repartitoarelor de căldură.
Termica SA precizează că pot exista cazuri excepţionale de până la 5% din totalul celor aproximativ 14.000 de clienţi, pentru care facturile la încălzire cunosc valori superioare celor medii. Astfel de situaţii sunt generate de factori externi societăţii producătoare de energie termică, în special proprietarilor de apartamente sau asociaţiilor de proprietari.
Potrivit legii, Termica facturează consumul de energie termică la nivel de scară de bloc, iar responsabilitatea, ulterioră, aparţine asociaţiilor de proprietari. Excepţie fac blocurile ale căror locatari au încheiat contracte directe cu societatea de termoficare.
Un alt factor perturbator este defalcarea consumului de energie termică la nivelul fiecărui apartament făcută de firmele Elsaco Brunata şi Aquaterm, ai căror angajaţi nu verifică, cel puţin de două- trei ori pe sezon, indexul repartitoarelor de costuri, astfel încât proprietarii de apartamente au posibilitatea de a declara consumuri nereale şi de a influenţa factura finală
Conducerea Termica atrage atenţia că subsolurile inundate, ţevile neizolate de la subsolurile blocurilor, efectuarea ilegală de branşamente la reţeaua de termoficare, furturile de apă caldă din instalaţiile de încălzire, nedeclararea corespunzătoare a indexului repartitoarelor de costuri, nedefalcarea, potrivit legii, a consumurilor aferente părţilor comune pot determina apariţia unor situaţii în care facturile să depăşească semnificativ media la nivel de municipiu.
Termica solicită tuturor beneficiarilor de energie termică în sistem centralizat să sesizeze orice diferenţă majoră de peste 20% faţă de media pe tip de apartament înregistrată în factura la încălzire, astfel încât specialiştii societăţii, împreună cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, să poată interveni, în vederea remedierii situaţiei apărute.
FC Botoșani reia campionatul cu o echipă „grea”: Din păcate nu ne putem alege adversarii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Leo Grozavu a semnat cu FC Botoșani un contract pe doi ani și jumătate – VIDEO cu primele declarații
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile