Mai mult de jumătate din sumele încasate de fosta societate de termoficare a oraşului în al doilea semestru al anului trecut s-au dus pe cheltuieli de procedură. Mai pe româneşte spus, majoritatea banilor ajunşi în contul unităţii au fost cheltuiţi ca să se… aducă bani.
Iar aceasta reiese din „Raportul asupra fondurilor obţinute din lichidare şi încasare de creanţe a debitoarei SC Termica SA” depus de lichidatorul judiciar al societăţii la judecătorul sindic al Tribunalului Botoşani. Acesta a fost întocmit de Cabinetul Individual de Insolvenţă Constantin Dascălu pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2016 şi scoate la iveală faptul că instituţiile înscrise în tabelul creditorilor nu au primit nici măcar jumătate din sumele încasate.
Mai exact, în perioada menţionată de timp, în conturile SC Termica SA au intrat nici mai mult, nici mai puţin de 683.559 lei, fără să se valorifice vreun activ, cea mai mare parte a banilor provenind din recuperarea creanţelor. În acelaşi raport se precizează cât se poate de clar că, pentru amintita perioadă, totalul cheltuielilor de procedură se ridică la 385.588 de lei. Aproximativ două treimi din această sumă s-a consumat pe salarii, printre altele, restul banilor având destinaţii precum: „materiale consumabile, combustibil, întreţinere şi reperaţii” – peste 11.000 de lei sau „cheltuieli cu chirii, energia şi apa” – peste 9.000 de lei.
Un capitol important de cheltuieli îl reprezintă onorariul cuvenit lichidatorului, care se ridică la exact 27.342 de lei şi aceasta pentru că remuneraţia stabilită de către Fisc şi Tribunalul Botoşani este de 4% din sumele încasate.
De asemenea, către Uniunea Naţionala a Practicienilor în Insolvenţă din România au plecat peste 13.000 de lei, adică 2% din încasări.
Iar acordarea acestor onorarii este posibilă prin mai multe acte normative, având la bază legea privind procedura insolvenţei cu modificările ulterioare.
În aceste condiţii, „Planul de distribuire între creditori a sumelor obţinute din lichidarea şi din recuperarea creanţelor debitoarei SC Termica SA” trimis Tribunalului Botoşani mai prevede o sumă de doar 297.970 de lei de plată drept „creanţe bugetare”.
Astfel, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, instituţie cu o creanţă totală de peste 89 de milioane de lei acceptată în tabloul creditorilor, ajunge să primească doar 170.254 de lei, iar Statul Român, înscris cu aproape 66 de milioane de lei, este în situaţia de a i se repartiza ceva peste 125.000 de lei. Este totuşi considerabil mai mult faţă de Primăria Mihai Eminescu, acesteia redirecţionându-i-se „fabuloasa sumă” de 18,90 de lei. Pe aproape sunt Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice şi Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, cărora li s-au repartizat 43,54, respectiv 93,08 lei.
Consumarea a mai bine de jumătate din venituri pe cheltuielile de procedură este posibilă și prin faptul că SC Termica SA mai are vreo trei-patru angajați, cărora societatea trebuie să le plătească salariile cu obligațiile aferente la stat. În plus, trebuie achitate și onorariile executorilor judecătorești.
”Vorbim de recuperări creanțe în general și asta presupune un aparat care trebuie remunerat (...). Sunt mii de dosare, cum credeți că se fac? Avem niște operatori pe partea de întreținere a bazei de date, casieri și partea de urmărire a creanțelor dublate de partea de executare. Aici aveți introduse inclusiv cheltuieli de executare silită pentru că eu nu pot să execut personal, trebuie să trimit la un executor judecătoresc, care îmi cere onorariu. Că după aceea se întoarce onorariul, dacă se mai întoarce... Dar până una-alta trebuie să plătești”,
Constantin Dascălu, lichidator judiciar SC Termica SA.
Iar activitatea de executare și implicit cheltuielile ridicate de procedură nu par să se termine prea curând. Și aceasta pentru că, prin cesiune de creanțe, se tot preiau de la asociațiile de proprietari noi debitori care trebuie urmăriți.
”Dosarele trebuie să le ținem până se finalizează într-un fel sau altul la executorul judecătoresc, fie cu proces-verbal de insolvabilitate, fie cu achitarea debitului”,
Constantin Dascălu, lichidator judiciar SC Termica SA.
SC Termica SA îl are ca administrator special pe Florin Sandu, actualul director al SC Modern Calor SA, societate care a preluat practic întreaga activitate a unităţii aflate în faliment, lăsând în urmă numai către bugetele de stat datorii de circa 155 de milioane de lei sau, dacă vreţi, circa 34 de milioane de euro.
În luna aprilie acesta a trimis Consiliului Local Botoşani un raport de activitate aferent primului trimestru din acest an în începutul căruia menţionează:
„Activitatea desfăşurată a fost de recuperare a creanţelor de la debitori şi distribuirea acestora către creditori, prin întocmirea documentaţiilor de vânzare şi organizarea de licitaţii publice cu strigare pentru valorificarea bunurilor din patrimoniul societăţii. Administrarea actelor de comerţ ale societăţii este făcută, conform legii 85/2014, de către lichidatorul judiciar”.
Până în prezent nici un consilier local, membru al consiliului de administraţie ori director al SC Termica SA, societate care asemenea SC Modern Calor SA are ca unic acţionar Consiliul Local Botoşani, nu a răspuns pentru debitele uriaşe lăsate în urmă.
În schimb, tocmai în raportul administratorului special se specifică faptul că lichidatorul judiciar lucrează cu un expert la întocmirea rapoartelor de evaluare pentru 28 de puncte termice preluate de la municipalitate cu scopul de a fi valorificate. Cu alte cuvinte, din cauza managementului defectuos, care a avut ca şi consecinţă acumularea unor datorii atât de mari, pentru care nu a fost nimeni tras la răspundere, se ajunge în situaţia de a se scoate la vânzare bunuri care au făcut parte din averea oraşului.
Falimentara Termica face bani frumoși și-i cheltuiește pe „proceduri”, unitățile statului primesc... de-o pizza - https://t.co/n9u9ySjETp pic.twitter.com/71aeYzBWEY
— Sergiu Bălăşcău (@SergiuBalascau) 12 iunie 2017
Botoșănenii din două comune își aleg primarii: Guvernul a adoptat DATA alegerilor parțiale
Oana Sava
Jan 16, 2025
VINERI: Se pun în vânzare biletele la meciul Botoșaniului cu CFR Cluj – PREȚURILE
Oana Sava
Jan 16, 2025
Concursuri continuate pentru șase posturi la spitalul orașului - LISTA
Oana Sava
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile