După cumpărarea unui autoturism, conform Codului rutier, noul proprietar este obligat să înmatriculeze vehiculul pe numele său în termen de 30 de zile pe baza actelor primite de la vânzător.
Foștii proprietari pot continua să primească amenzi pentru mașini pe care le-au vândut. Cum poți radia un autoturism dacă noul proprietar nu îl înregistrează pe numele său.
Totuşi, dacă noul proprietar nu va înmatricula vehiculul şi nu îl va înregistra pe numele lui, vânzătorul va continua să figureze ca fiind proprietar pe maşina vândută şi, astfel, va primi pe adresa şi numele său amenzile înregistrate pe numărul respectiv de înmatriculare.
„Am vândut o maşină şi nu mai am nici certificatul de înmatriculare, nici cartea de identitate. Cumpărătorul nu vrea să o înmatriculeze pe numele lui. Am scos-o din evidenţele fiscale, nu mai plătesc impozit pentru maşină, dar primesc amenzi pentru lipsă rovinietă pe care le-am contestat şi anulat. Aş vrea să radiez maşina de pe numele meu. Cum procedez?”, întreabă un cetățean.
Soluţia oferită de avocatul Liviu Voinea, prin forumul Avocatnet.ro, pentru această problemă reprezintă chemarea în judecată a cumpărătorului şi solicitarea instanţei de a pronunţa o hotărâre prin care să se constate dobândirea proprietăţii autoturismului de către actualul proprietar. Mai mult, într-un astfel de proces se pot solicita şi plata cheltuielilor de judecată de către cumpărătorului autoturismului.
Trebuie ştiut că OUG nr. 195/2002 - Codul rutier - prevede că proprietarul unui vehicul este obligat să solicite înscrierea în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a oricărei modificări a datelor de identificare a vehiculului sau ale proprietarului în termen de 30 de zile de la data apariţiei modificării. De asemenea, radierea vehiculelor la trecerea acestora în proprietatea altei persoane se face la cererea proprietarului, de către autoritatea care a efectuat înregistrarea.
De asemenea, Ordinul Ministerului Administraţiei şi Internelor nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii stabileşte că: „proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicitate radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane”.
Nerespectarea acestei obligaţiuni reprezintă contravenţie şi presupune aplicarea unei amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 lei.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Cătălin Silegeanu, Candidat AUR la Senatul României: "Reconstrucția României, Prioritatea Noastră"
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
COD GALBEN de ceață și polei pentru județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024