Povestea filateliei sibiene s-a împletit, la sfârşitul săptămânii trecute, cu file ale celor din Chişinău, Botoşani şi Bistriţa.
Într-o sală a Primăriei Sibiu, de vineri până duminică, au fost deschise două evenimente, respectiv Salonul Filatelic Sibiu - Chişinău şi Expoziţia Filatelică Sibiu - Bistriţa - Botoşani. Potrivit lui Ioan Dejugan, un împătimit colecţionar de cărţi poştale, au fost exponate de maximafilie, cartofilie şi istorie poştală.
Vernisajul celor două expoziţii a avut loc vineri, în prezenţa reprezentanţilor asociaţiilor de filatelie, respectiv Coriolan Chiricheş, preşedintele Asociaţiei Filatelice din judeţul Botoşani, Mircea Calu, preşedintele Societăţii Filatelice bistriţene, şi Constantin Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Maximafiliştilor şi Cartofiliştilor din Republica Moldova.
Salonul Filatelic Sibiu - Chişinău a prilejuit şi împlinirea a 25 de ani de la prima expoziţie filatelică dintre cele două oraşe, organizată, atunci, la Chişinău.
"Mare a fost bucuria noastră când am semnat acest proiect ce continuă şi astăzi. Chiar dacă expoziţiile noastre au fost mai rare, legăturile dintre filateliştii din Sibiu şi cei din Chişinău au fost neîntrerupte", a spus Nicolae Salade, preşedintele Asociaţiei din Sibiu. "Pentru noi, a fost ceva deosebit, în 1991, să vedem şi alte cărţi poştale, în afară de exponate din Uniunea Sovietică", a adăugat preşedintele organizaţiei din Chişinău, apreciind filatelia ca un important element cultural.
Potrivit lui Ioan Dejugan, cel mai valoros exponat al expoziţiilor este cel care prezintă "Scrisorile circulare în Transilvania", aparţinându-i lui Adrian Popa. Acestea datează din perioada 1742 - 1867, fiind vorba despre perioada pre-filatelică, pentru că pe acele plicuri nu apărea marca poştală, aceasta creându-se un secol mai târziu, conform ziarului Tribuna.
"Eu spun că sunt cele mai valoroase, pentru că sunt rare şi greu de procurat. Sunt foarte vechi, dar într-o stare perfectă", a spus Dejugan.
Colecţionarul de cărţi poştale a adus la Primărie, în cadrul expoziţiilor, imaginea Sibiului, burg medieval, prezentând, astfel, viaţa economică şi socială a acestuia.
"Am ataşat şi o descriere în limba engleză, pentru că am participat cu ele la o expoziţie internaţională, acum doi ani, unde am reuşit să obţin aur şi marele premiu al juriului. Faptul acesta m-a ambiţionat să scriu o carte despre istoria Sibiului. Manuscrisul este gata. Volumul va cuprinde peste 1.700 de vederi şi peste 600 de pagini", mai adaugă Ioan Dejugan. Autorul mărturiseşte că iubeşte enorm oraşul natal. "Sibiul este minunat. E oraşul meu natal şi îl iubesc de nu mai pot. Şi eu, care sunt născut aici, nu ştiam multe lucruri despre Sibiu", conchide colecţionarul.
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Aparatul dentar invizibil, rezoluția perfectă pentru zâmbetul tău în 2025!
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Alertă de ultimă oră: COD GALBEN de vreme rea emis pentru mai multe localități din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile