Toate fast-food-urile și cantinele din școli verificate la Botoșani, inspectorii au început controalele
Controalele sunt făcute de către inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.
Practic, verificările au fost dispuse în toate județele de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Și au loc la începutul fiecărui an școlar.
„Sunt verificate toate unitățile tip cantină și inclusiv unitățile fast-food care asigură masa pentru elevi, (școlari, preșcolari) din toate școlile”
Teodor Harabagiu, director DSVSA Botoșani.
Acțiunile de verificare au loc în perioada 18 septembrie – 20 octombrie 2023.
Potrivit unui comunicat transmis de ANSVSA se fac verificări privind:
cerinţele referitoare la construcţie şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a blocurilor alimentare/cantinelor;
condiţiile de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor, a echipamentelor de protecţie, precum şi a echipamentelor de lucru din dotarea blocurilor alimentare/cantinelor;
lista furnizorilor de produse alimentare acceptaţi (materii prime destinate preparării de mâncăruri care vor fi servite preșcolarilor și/sau elevilor;
modul de păstrare a materiilor prime şi a alimentelor/mâncărurilor preparate destinate servirii către preșcolari și/sau elevi, în special al acelor produse care necesită anumite condiţii de temperatură;
curăţarea şi dezinfectarea periodică a spaţiilor în care au fost manipulate si preparate produsele alimentare;
condiţiile de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele (aceste persoane trebuie să respecte un nivel înalt de igienă personală, să poarte echipament de protecţie adecvat şi să posede documente care să ateste starea de sănătate completate şi vizate de medic, conform legislaţiei);
aplicarea măsurilor de protecţie împotriva animalelor indezirabile (câini, pisici etc.), împotriva dăunătorilor (rozătoare, insecte, păsări), precum şi a eficienţei programelor DDD implementate;
modul de manipulare şi eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman şi a deşeurilor nealimentare, astfel încât să nu constituie o sursă de contaminare şi să fie transportate în condiţii de siguranţă, în scopul distrugerii, în unităţi specializate;