Timp de o lună de zile, cît durat campania electorală, dar şi în ziua alegerilor, la Botoşani s-au întîmplat o mulţime de lucruri cel puţin ciudate. Unele nu au fost pomenite de nimeni, despre altele s-a scris, dar nu li s-a dat importanţa cuvenită. www.martorincomod.ro le trece astăzi în revistă.
Peste 12.000 de voturi pe listele speciale
6.168 de oameni şi-au exercitat duminică dreptul de vot pe liste speciale pentru alegerile prezidenţiale, iar 5.904 au făcut-o pentru referendum. În fiecare localitate s-a constituit cîte o secţie de votare specială destinată celor care nu îşi au domiciliul în respectiva urbe sau comună. Cu alte cuvinte, peste 6.100 de cetăţeni din alte judeţe sau botoşăneni din alte localităţi, ar fi fost prinşi duminică pe drumuri. Şi asta în condiţiile în care, de exemplu, în Staţia CFR Botoşani mai sosesc zilnic doar şase trenuri.
Mii de buletine nou emise
Un lucru ciudat care s-a întîmplat în preajma scrutinului îl reprezintă creşterea bruscă a numărului de acte de identitate pierdute şi a celor nou eliberate.
www.martorincomod.ro a solicitat Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (SPCEP) o situaţie în această privinţă care confirmă aceste lucruri. Astfel, dacă în luna septembrie s-au eliberat 3.358 de buletine, în octombrie s-au emis 3.597 pentru ca numai la puţin după jumătatea lunii noiembrie, mai exact în data de 18 noiembrie, să se fi eliberat deja 2.226 astfel de acte. Mai mult de 10% dintre acestea au fost emise după ce oamenii au anunţat că şi-ar fi pierdut actele. Edificatoare este comuna Dîngeni, acolo unde în luna octombrie zeci de persoane au anunţat că şi-au pierdut buletinele, aducînd localitatea pe locul trei, după Botoşani şi Dorohoi, într-un top al celor unde oamenii nu îşi mai găsesc actele de identitate.
Se pot întîmpla două lucruri. Oamenii nu şi-au pierdut buletinele şi, cum atunci cînd solicită la SPCEP eliberarea altuia în astfel de cazuri nu trebuie să îl arate pe cel vechi deoarece, teoretic, nu îl mai au, pot vota la secţia la care sînt arondaţi cu actul nou de identitate, iar într-o secţie specială din alt oraş sau comună pot vota cu vechiul act. Timbrele autocolante se lipesc astfel pe două acte de identitate diferite.
Într-o a doua variantă, ei pur şi simplu dau buletinul unor oameni care se ocupă de turismul electoral şi care au grijă ca alţii să voteze cu o altă identitate, în altă localitate. Într-un astfel de caz aşa-zisul pierzător chiar nu mai are nici o responsabilitate întrucît poate susţine că el şi-a pierdut actul, cineva l-a găsit şi a votat cu el.
Reprezentanţii SPCEP susţin însă că majorarea numărului de acte de identitate pierdute şi emise se păstrează în limite obişnuite.
„Este o creştere normală. Nu am depistat ceva în neregulă”, a declarat
Ovidiu Gherasim, şeful SPCEP. Ponderea buletinelor pierdute şi eliberate o ocupă Botoşani, Dorohoi, Darabani, Săveni, Ştefăneşti şi Dîngeni, localităţi conduse de primari de la toate cele trei mari partide din România.
Alegeri fără mii de buletine de vot
Prefectura a primit cu aproape 3.000 de buletine de vot mai puţin faţă de ceea ce ar fi trebuit să recepţioneze. Este vorba de 370 lipsă la prezidenţiale, la care se adaugă alte cîteva zeci defecte şi peste 1.200 pentru fiecare din cele două întrebări de la referendum. Instituţia a informat Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), dar nu a mai primit altele în loc.
„Noi oricum am primit cu 10% mai multe buletine faţă de numărul total de votanţi. Ceea ce lipseşte reprezintă practic doi la mie”, a declarat
prefectul Cristian Roman. Extrapolînd la nivel naţional ar rezulta circa 120.000 de buletine care nu au ajuns în teritoriu. Ce s-a întmplat cu ele?
Zahăr şi făină de la Băsescu
Odată cu startul campaniei electorale a demarat şi acţiunea de împărţire a alimentelor gratuite acordate de Uniunea Europeană. Este vorba de zahărul şi făina pe care zeci de mii de botoşăneni le-au primit din fondurile UE. Totuşi, beneficiarii au primit acasă scrisori prin care li se induce faptul că beneficiază de aceste ajutoare ca urmare a aportului preşedintelui României. După cum se poate vedea şi în fotocopie, adresele remise de Guvernul României încep şi se termină cu propoziţii subliniate în care apare numele actualului şef al statului.
„Acest tip de acţiune a fost început la 01 ian.2007 odată cu intrarea României în Uniunea Europeană şi a fost sprijinită de administraţia prezidenţială prin d-l.Preşedinte Traian Băsescu, iar programul va continua şi anul viitor”, se arată în
adresă.
Milioane pentru primarii PD-L
În campania electorală Guvernul a alocat fonduri administraţiilor locale din Botoşani. S-au adoptat cîteva hotărîri prin care banii au fost direcţionaţi direct spre primării, iar grosul fondurilor a ajuns la localităţi conduse de primari democrat-liberali. În a treia săptămînă de campanie s-a repartizat judeţului 1,85 milioane lei. Beneficiare au fost următoarele comune :
150.000 lei - oraşul Flămânzi, primar PD-L
75.000 lei - comunele Albeşti, primar PD-L, Brăeşti primar PD-L, Corlăteni primar PD-L, Cristeşti primar PD-L, Dobârceni primar PD-L, Drăguşeni primar PD-L, George Enescu primar PD-L, Hăneşti primar PD-L, Hilişeu-Horia primar PD-L, Ibăneşti primar PD-L, Lunca primar PD-L, Mihălăşeni primar PD-L, Mileanca primar PD-L, Mitoc primar PD-L, Pomârla primar PD-L, Rădăuţi-Prut primar PD-L, primar Stăuceni PD-L, Suliţa primar PD-L, Truşeşti primar PD-L, Văculeşti primar PD-L
50.000 lei - comuna Roma, primar oficial PNL, îl susţine pe Băsescu şi Viişoara, primar oficial PNL, îl susţine pe Băsescu
30.000 lei - comuna Havârna, primar PSD
25.000 lei - comunele Blândeşti oficial PC, îl susţine pe Băsescu, Cristineşti, oficial PER, îl susţine pe Băsescu, Dersca primar oficial PC, îl susţine pe Băsescu, Hlipiceni primar oficial PNG-CD, îl susţine pe Băsescu.
După cum se poate vedea, cu o singură excepţie, este vorba de primării conduse de primari democrat-liberali sau de alţii, care îl susţin pe Traian Băsescu, dar care nu pot trece la PD-L deoarece, potrivit statului aleşilor locali, şi-ar pierde mandatul.
Culmea, bani şi pentru primarii PSD
Înainte de această hotărîre au fost adoptate altele prin care s-au dat bani pentru amenajarea unor poduri sau podeţe ori pentru baze sportive. Iată mai joc lista beneficiarilor :
Bani pentru poduri şi podeţe
Albeşti - 61.000 lei, primar PD-L
Corni - 183.000 lei, primar PSD
Cristeşti - 121.000 lei, primar PD-L
Havârna - 165.000 lei, primar PSD
Hlipiceni - 38.000 lei, oficial PNG-CD, îl susţine pe Băsescu
Lunca - 244.000 lei, primar PD-L
Mihălăşeni - 69.000 lei, primar PD-L
Ştiubieni - 59.000 lei, primar PNL
TOTAL 940.000 LEI
Bani pentru modernizarea unor baze sportive
Albeşti - 150.000 lei, primar PD-L
Cristeşti - 150.000 lei, primar PD-L
Flămânzi - 150.000 lei, primar PD-L
Havârna - 4.000 lei, primar PSD
Ibăneşti - 150.000 lei, primar PD-L
Pomârla - 150.000 lei, primar PD-L
Truşeşti - 4.000 lei, primar PD-L
Tudora - 4.000 lei, primar PSD
Văculeşti - 4.000 lei, primar PD-L
Vlăsineşti - 4.000 lei, primar PSD
TOTAL 770.000 LEI
Aşadar, tot primarii PD-L au beneficiat de cele mai importante fonduri. Culmea este că pe locul al doilea se situează primarii de la PSD, în timp ce o singură localitate condusă de un liberal a beneficiat de fonduri. Astfel poate prinde contur varianta conform căreia s-ar fi dorit o confruntarea PD-L – PSD în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Preşedintele Consiliului Judeţean susţine că instituţia pe care o conduce nu a fost implicată în împărţirea acestor bani.
„Consiliile locale au primit bani direct de la Guvern în baza unor proiecte depuse direct la Guvern”, a declarat
Mihai Ţâbuleac după adoptarea hotărîrilor privind împărţirea banilor pentru poduri, podeţe şi baze sportive.
Sergiu BĂLĂŞCĂU