Federovici vrea modificare legislativă pentru facturarea energiei termice
Senatorul Doina Federovici i-a adresat o interpelare președintelui ANRSC, Doru Ciocancu privire la situația facturării energiei termice pentru instalațiile de termoficare aflate în proprietate comună și individual.
Obiectul interpelării îl reprezintă modificarea dispozițiilor legale privind facturarea energiei termice.
”Aduc în atenția dumneavoastră situația facturării energiei termice pentru instalațiile de termoficare aflate în proprietate comună, subsol și în proprietate individual, țevi ce tranzitează apartamentele consumatorilor deconectați de la sistemul centralizat de încalzire din Botoșani. În anul 2013 numărul apartamentelor deconectate de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice și pentru care s-au emis facturi a fost de 6.307, valoarea acestor facturi fiind de 458.743 lei.
Conform prevederilor legale actuale – art. 52 al. 1 din HG 1588/2007, art. 38 al. 2 din Legea 325/2006, art. 48 al. 1 din Legea 230/2007, art. 9 din ordinul 343/2010 al ANRSC, art. 654 Cod Civil – pentru consumatorii care sunt deconectați de la sistemul centralizat de furnizare al energiei termice se facturează contravaloarea energiei termice folosite pentru încălzirea spațiilor comune.
Acest aspect stă la baza nenumăratelor petiții, plângeri formulate de locuitorii municipiului Botoșani deținători de centrale proprii de apartement referitoare la facturarea de către furnizorul de agent termic a consumului de energie termică pentru încălzirea spațiilor comune din blocurile de locuințe. Se doreste ca persoanele care își asigură încălzirea locuinței cu ajutorul centralelor termice de apartament să nu mai fie puse în situația de a fi obligate și la plata energiei termice furnizate în regim centralizat.
Articolul 654 din Noul Cod Civil reglementează o anumită situație de drept cu mențiunea că se aplică în lipsa unor prevederi legale. Astfel, în lipsa unor prevederi legale sau înțelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreținerea, repararea și exploatarea părților comune, în proporție cu cota sa parte.
În acest sens vă rog să analizați și să oferiți un punct de vedere privind oportunitatea modificării legislației în vigoare astfel încât legiuitorul să lase la latitudinea autorităților publice locale posibilitatea de a opta pentru finanțarea din bugetul local a contravalorii consumului de energie termică aferent încălzirii spațiilor comune din blocurile de locuințe pentru deținătorii de centrale termice de apartament. Anexez memoriul primarului municipiului Botoșani”, se arată într-un comunicat remis. CITEȘTE:
Federovici l-a interpelat pe Stroe cu bani pentru poliţişti