Conferinţă cu şi despre romi vineri la Palatul Administrativ. Agenţia de de Dezvoltare Comunitară „Împreună” a organizat la Botoşani o dezbatere pe tema promovării intereselor grupurilor minoritare pe piaţa muncii sub sloganul „Priveşte-mă aşa cum sunt”.
Acţiunea face parte din proiectul
„Împuternicirea femeilor rome pe piaţa muncii” finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. El se adresează în principal grupurilor vulnerabile de pe piaţa muncii, fiind vizate cu predilecţie femeile rome. Aceasta deoarece în opinia iniţiatorilor egalitatea de şanse nu se prea respectă şi se repercutează asupra dezvoltării socio-economice, iar pe piaţa muncii există un grad crescut de marginalizare al angajaţilor romi şi în special a femeilor din etnie. Ca atare, proiectul are ca obiectiv principal dezvoltarea capacităţii organizaţiilor sindicale de a promova egalitatea de şanse pe piaţa muncii pentru femeile din grupurile vulnerabile.
Ofertele de pe piaţa muncii nu le prea plac
Nemulţumirile faţă de rolul şi activitatea femeilor rome în societate s-a resimţit şi pe parcusul dezbaterilor. Astfel, Jupiter Borcoi, voluntar în proiect, şi-a exprimat insatisfacţia faţă de faptul că Agenţia Judeţeană pentru Ocupare Forţei de Muncă propune aceleaşi posturi şi la bursele pentru absolvenţi, şi la cele pentru persoane cu dizabilităţi, şi la cele pentru romi.
„Aceste oferte nu sunt adaptate. N-am văzut o legislaţie care să prevadă accesul nu numai a femeilor rome, ci a tuturor celor provenite din grupurile vulnerabile”, a afirmat
Jupiter Borcoi. El a subliniat şi că la recensământul de anul trecut circa 600.000 de cetăţeni şi-au declarat apartenenţa la etnie, însă în realitate ar fi considerabil mai mulţi.
„Sunt 1-2 milioane de persoane care ar putea avea oricând un loc de muncă, dar care sunt o povară pentru că sunt beneficiari de ajutor social”, a menţionat
Jupiter Borcoi. Discuţiile pe seama familiilor numeroase din comunitate a făcut-o pe
Semiramida Bălan, şefa Biroului Judeţean pentru Romi, să remarce, mai în glumă, mai în serios, că
„salvăm natalitatea României”. Ea s-a arătat dezamăgirea că la Botoşani Consiliul Judeţean nu are un birou al romilor.
CITEŞTE ŞI:
Marea ţigăneală europeană Prefectură – primării de la Botoşani