Organizaţiile de femei şi cea de tineret din cadrul PNL Botoşani au sărbătorit duminică Ziua Drapelului Naţional. Liderele liberalelor din municipiu, şefii judeţeni ai tinerilor, dar şi simpli membri ai celor două structuri au ieşit în stradă începând cu ora 10:00. Cu toţii au împărţit în zona centrala a oraşului, la Piaţa Mare şi Casa Cărţii, sute de steguleţe trecătorilor.
„Această zi marchează apariţia simbolului unităţii naţionale, Tricolorul, unitate pentru care românii au luptat din greu si îndelung de-a lungul istoriei. Mi se pare foarte important ca, în aceste vremuri de criză, în care efectele sale asupra cetăţenilor României generează zi de zi drame personale, fiecare în parte fiind importantă si, deci, individualizând, să ne amintim că suntem o naţiune, că formăm o unitate si că doar împreună vom reuşi să depăşim momentul”, a declarat
Cristina Panait, preşedintele OMFL. Ziua Drapelului National a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când guvernul revoluţionar a decretat că Tricolorul – roşu, galben şi albastru – trebuie să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor. Cele trei culori, împărţite în mod egal, reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, iar cifra trei este numărul perfect.
Vociferări PSD-iste
Demersurile privind drapelul naţional începuse însă mai devreme, în 1834, când Ţările Române treceau printr-un proces de dezvoltare economică şi conştiinţa naţională cerea unitatea şi libertatea ţării. Atunci, domnitorul Ţării Românesti, Alexandru Ghica Vodă, a obţinut de la otomani învoirea
„de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii".
Spre deosebire de anii precedenţi, în 2011 autorităţile n-au mai sărbătorit Ziua Drapelului Naţional în Piaţa Tricolorului, adică la intersecţia străzilor Cuza Vodă cu Marchian, preferându-se unitatea militară din strada Petru Rareş. Acest lucru, determinat probabil de lucrările care se efectuează în zonă, a nemulţumit unii militari în rezervă, actuali membri PSD.
„Acolo se poate ţine o ceremonie. Am auzit că le e frică să nu iasă cu huiduieli”, a spus
Mircea Muraru, subofiţer pensionar. Pe esplanada Casei Sindicatelor se arbora de obicei un Drapel Naţional nou la data de 26 iunie a fiecărui an încă de pe vremea în care prefect era Alexandru Simionovici.