30 octombrie 2015 - Leii economiei de piață din Botoșani sunt premiați de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA). Companii și oameni de afaceri de calibru, cu business-uri începute la scurt timp după revoluție, de la Electroalfa și Elsaco la Five Continents, Prodalcom și Casa Pâinii, primesc distincții prin care le sunt recunoscute meritele în dezvoltarea județului. Printre ei și un tânăr apărut de mai puțini ani pe firmament. Deopotrivă în arena afacerilor și în cea politică.
Se numește Sorin Cornilă și a aterizat în primele rânduri ale politicii într-o zi din septembrie 2012, la vreo cinci luni de la intrarea liberalilor la guvernare și vreo trei de la câștigarea alegerilor locale. L-a înlocuit atunci cu titlu de interimar pe Sergiu Zvîncă în funcția de președinte municipal al Tineretului Național Liberal, om de care brusc, Florin Țurcanu, președintele de atunci al PNL Botoșani, a început să fie nemulțumit. De numele acestuia, dar mai ales de a instituției pe care a condus-o, Consiliul Județean Botoșani, se va lega ascensiunea fulminantă în afaceri a lui Sorin Cornilă.
Așadar, mai întâi cifrele că ele nu mint niciodată. SC Powerline SRL, firmă controlată de Sorin Cornilă, a avut anul trecut o cifră de afaceri de nici mai mult, nici mai puțin 520.640 de lei și un profit brut din exploatare de 97.171 lei. ”Activități de management (gestiune și exploatare) a mijloacelor de calcul” este obiectul principal de activitate al companiei la care șochează însă o altă cifră – 1 – din dreptul angajaților. Da, potrivit datelor prezentate de CCIA Botoșani, președintele TNL Botoșani este autorul unei performanțe demne de manualele de economie, reușind să treaca granița a 5 miliarde de lei vechi cifră de afaceri și să se apropie de un miliard de lei vechi profit cu un singur salariat. Alte firme din domeniul tehnologiei informației, de la secțiunea de microîntreprinderi, care au pătruns în top și care au cifre de afaceri mai mici decât SC Powerline SRL au mai mulți angajați.
Președintele CCIA Botoșani, instituție care a întocmit Topul Județean al Firmelor, în care SC Powerline SRL a ajuns să fie premiată, a arătat că îl cunoaște pe Sorin Cornilă de când avea ”trei tastaturi și doi «mouși»” și, cu toate că sunt de notorietate afacerile firmei cu statul, metedologia Topului nu permite departajarea companiilor în funcție de afacerile făcute cu privații și cu statul.
”Metodologia de la Topul Firmelor se bazează pe bilanțurile depuse de fime la Finanțe ca sursă primordială de informații. Există acea metodologie care conferă punctaje diferite în funcție de domeniul de activitate”, a afirmat Dorin Floareș, președinte CCIA Botoșani.
Afacerile derulate de SC Powerline SRL au explodat pur și simplu după ce Sorin Cornilă a devenit președintele TNL Botoșani. În 2012, an în toamnă căruia a căpătat funcție, firma abia a atins o cifră de afaceri de două miliarde de lei vechi, pentru ca în 2013 și 2014 să salte de cinci miliarde de lei vechi. Cum a fost posibil așa ceva? Răspunsul trebuie căutat la CJ Botoșani.
Astfel, în 2013, în ciuda obiectului principal de activitate, SC Powerline SRL a primit nelegal, potrivit Camerei de Conturi Botoșani, 137.020 de lei pentru amplasarea a 260 de structuri metalice cu textul: "Consiliul Judeţean Botoşani prin preşedintele Florin Ţurcanu informează locuitorii judeţului Botoşani de sprijinul necondiţionat şi disponibilitatea preşedintelui în faţa tuturor problemelor acestora. Programul de lucru al cabinetului preşedintelui Florin Ţurcanu luni-joi 7:30 – 15:00, vineri 7:30 – 13:30. Telefoane cabinet: mobil: 0733…, fix 0231/511230”. Afacerea a fost cap-coadă una liberală. Referatul de necesitate a fost întocmit de Lucian Diac Milatinovici, pe atunci președinte județean al TNL Botoșani şi aprobat de administratorul public, liberalul Radu Judele. Pe atunci, Lucian Diac Milatinovici era consilier la cabinetul președintelui CJ Botoșani, nimeni altul decât Florin Țurcanu, la acea dată președinte al PNL Botoșani. Mai mult, foarte ciudat, în perioada în care s-au montat respectivele panouri, în județ au apărut și altele, de aceleași forme și mărimi, prin care se făcea propagandă electorală lui Țurcanu și PNL-ului. Panourile montate de SC Powerline SRL au devenit un etalon al bătăii de joc din ”Administrația Țurcanu”. Nu au avut autorizație de construție, unele s-au rupt, iar altele s-au exfoliat rapid. S-a întâmplat însă și un lucru bun. Pentru Powerline! Banii s-au încasat foarte rapid, în vreo două săptămâni de la emiterea facturii.
CITEȘTE ȘI:
Dar ”Afacerea Panourile” a fost doar una pe axa – CJ – Powerline. Incredibilă coincidență, odată cu preluarea președinției TNL Botoșani și câștigarea președinției Consiliului Județean de către Florin Țurcanu, firma controlată de Sorin Cornilă a devenit preferata unei mulți de directori ai instituțiilor subordonate CJ, pentru rezolvarea problemelor ce țin de IT.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) a perfectat în 2013 un contract de mentenanță pentru cele aproximativ 75 de computere ale aparatului propriu cu SC Powerline SRL. În 2014 a urmat un altul, cu aceeași firmă, pentru 1.200 lei/lună fără TVA. 2015 este al treilea an consecutiv în care instituția subordonată CJ Botoșani a încheiat un contract cu amintita firmă, semnat chiar de Sorin Cornilă, de această dată suma fiind de 775 lei fără TVA.
Reprezentanții DGAPSC Botoșani susțin că au organizat licitații și că de fiecare dată SC Powerline SRL a venit cu cea mai bună ofertă.
”Am luat în calcul să schimbăm organigrama și să înființăm un compartiment de IT, dar având în vedere costurile, am ales această variantă”, a afirmat Dan Șlincu, director executiv DGASPC Botoșani.
Acesta a prezentat și două avantaje ale contractelor cu Powerline: instituția plătește aceiași bani indiferent de numărul de computere reparate și nu este obligată să cumpere piesele de schimb de la societatea comercială menționată.
Actualul manager de la Spitalul Județean a preluat conducerea unității finanțate și de CJ Botoșani constatând că înregistrează datorii la o firmă specializată în tehnica de calcul. Despre cine era vorba? Ohh, ce surpriză! ”Mavromati” era dator la ”Powerline” și în timp și-a stins debitul în totalitate.
CITEȘTE ȘI:
DNA și la Direcția Copilului, vizat un contract cu firma unui liberal
Dacă 2013 a fost ”Afacerea Panourile” în 2014 a fost ”Afacerea Tratoria”. Nu doar firma controlată de Vasile Purice a fost câștigată de pe urma mutării SC Nova Apaserv SA, o altă unitate controlată de CJ Botoșani, ci și SC Powerline SRL. Agentul economic controlat de președintele TNL Botoșani este autorul uneia dintre loviturile anului precedent în IT-ul județuluii. Firma a perfectat un contract de circa 90.000 de lei cu societatea de apă și canalizare a județului pentru realizarea rețelei de computere de la noul sediu. Cum de tot Powerline a ajuns să execute lucrarea?
”A fost achiziție directă, care a depus o ofertă mai ieftină, de la el am făcut achiziția. Nu m-am ocupat eu direct. Oricum, contractul a fost de sub un miliard de lei vechi, mai venise cineva cu 1,3 miliarde și am spus că, cine dă mai puțin în aceleași condiții este câștigător”, a declarat Gabriel Cîrlan, director general SC Nova Apaserv SA.
Întrebat dacă nu cumva costurile sunt exagerate, directorul de la ”Apă” a răspuns negativ, arătând că s-ar fi pus 10 kilometri de cabluri.
Relațiile societății Powerline cu statul nu s-au oprit însă doar la instituțiile subordonate CJ-ului. Direcția de Sănătate Publică a efectuat la rândul său mai multe lucrări și achiziții de piese prin SC Powerline SRL. Nu a lipsit mult să semneze și un contract de mentenanță. DSP este una dintre puținele instituții care și-a păstrat conducerea în guvernarea USL, Silvana Tudorache fiind susținută de PNL.
Explozia afacerilor derulate de SC Powerline SRL, sprijinită masiv de business-urile perfectate cu instituții de stat, a intrat și în atenția DNA. Procurorii anticorupție au ridicat documentele privitoare la relația cu firma controlată de Cornilă de la DGASPC și DSP și îl acuză pe Florin Țurcanu că, prin prisma funcției, având influență asupra funcționarilor publici din cadrul CJ Botoșani și a unităților subordonate, i-a determinat să atribuie preferențial, uneori prin încredințare directă, activități de prestări servicii și de execuție lucrări către SC Powerline SRL Botoșani. Astfel, firma ar fi încheiat în perioada 2012-2014 un număr de 15 contracte de prestări servicii, în valoare totală de 298.077 lei, plătite din bugetul unor instituţiilor publice subordonate CJ, la care se adaugă contractul cu panourile. În contrapartidă, Sorin Cornilă ar fi trebuit să presteze anumite servicii pentru PNL Botoșani.
CITEȘTE ȘI:
Țurcanu acuzat că a făcut presiuni pentru ”afaceri” de miliarde de lei vechi cu Sorin Cornilă
Curioși să aflăm cum este posibil să faci peste 5 miliarde de lei vechi într-un an și să duci la îndeplinire atâtea contracte cu statul cu doar un singur angajat, i-am adresat două întrebări lui Sorin Cornilă:
- Cât la sută din cifra de afaceri reprezintă contractele cu statul?
- Cum se poate ca o firmă cu un singur angajat să atingă o cifră de afaceri de peste 100.000 de euro?
Am primit un fel de istoric al firmei, pe care îl redăm integral mai jos:
POWERLINE SRL este unul dintre principalii competitori de pe piaţa IT&C din Botoşani încă din 2006, oferind produse şi servicii informatice complete şi complexe partenerilor săi, persoane fizice, persoane juridice cât şi instituţii publice şi asociaţii care au apelat la serviciile şi produsele noastre.
Anexăm un grafic cu cifra de afaceri din 2006 până în 2014, cifră de afaceri în care relaţiile comerciale cu instituţii publice au un aport de maxim 20%, cele desfăşurate cu parteneri persoane juridice de 65% şi restul din cele cu persoane fizice.
În anul 2008 am fost unul din partenerii programului “Euro 200” pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare, program prin care am furnizat beneficiarilor din Botoşani un număr de 374 de calculatoare, clasându-ne pe locul doi pe judeţ cu o cotă de piaţă de aproximativ 30%.
Am fost parteneri în acest program şi în anii următori şi am furnizat calculatoare beneficiarilor.
Am furnizat şi furnizăm din 2006 produse şi servicii unor firme importante din Botoşani pe domeniul lor de activitate, soluţii şi consultanţă în proiectele pe care aceştia le desfăşoară. Furnizorii noştri sunt importatorii principali din România pe domeniul nostru de activitate, fapt care ne face să fim competitivi pe piata
locală si sa avem rezultatele date de cifra de afaceri cu o echipa formată din doi profesionişti dedicaţi în ceea ce fac.
Premiul obtinut pentru anul 2014 de la CCIA Botoşani care ne clasează pe locul IV dupa domeniul de activitate si codul CAEN nu este singurul obţinut de POWERLINE, avem incă două astfel de premii pentru clasarea in top 10 pe domeniul nostru de activitate.
Pentru a veni în ajutorul clienţilor noştri şi pentru a completa gama de servicii oferite acestora, în perioada următoare vom deschide un centru IT&C în care, pe lângă produse şi soluţii informatice, vom oferi servicii complete de tipografie digitală, copiere, scanare, plotare şi legătorie.
Cu respect,
Sorin Cornila
IT Sales Manager
CITEȘTE ȘI:
Băiatul care vrea la Primărie și-a început campania : duce deja grija banului public
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Directoare cu concurs la spitalul orașului: NOTA obținută la examen
Oana Sava
Nov 26, 2024
Ghid instalare centrală termică: pașii esențiali și accesoriile necesare
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
PSD: Trei oferte pentru Autostrada de care se va lega Drumul Expres Botoșani - Suceava
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024