Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani a implementat în perioada 01.02.2018 – 31.12.2023, proiectul cu titlul „Închiderea Centrului de plasament ”Sf. Nicolae” Trușești”.
Cod SMIS 129873, proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și socială, Prioritatea de investiții 8.1 – Investițiile în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale, Obiectivul specific 8.3 – Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale, Grupul vulnerabil: copii 8.3.C.
Autoritatea de Management pentru POR 2014-2020 este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, iar Organismul Intermediar responsabil cu implementarea acestui program în Regiunea de Dezvoltare Nord – Est este Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord – Est.
Proiectul a avut ca obiectiv general creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale prin dezvoltarea infrastructurii sociale din județul Botoșani. Realizarea obiectivului a dus la închiderea Centrului de plasament ”Sf. Nicolae” Trușești și dezvoltarea de servicii sociale alternative.
Rezultatele obținute prin implementarea acestui proiect sunt:
1. Două case de tip familial construite și dotate
Prin proiect au fost construite și dotate două case de tip familial (CTF ”Hansel” și CTF ”Gretel”) cu o capacitate de 12 copii fiecare. În casele de tip familial (CTF) vor fi asigurate condiții pentru asigurarea creșterii și dezvoltării copiilor din centrul de plasament închis și pentru care nu au putut fi identificate alte soluții de îngrijire în familie.
2. O clădire reabilitată și dotată în care funcționează un centru de zi pentru deprinderi de viață independentă. Centrul de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă”Sf. Nicolae” va oferi servicii pentru 30 de copii și tineri cu vârsta peste 6 ani, aflați cu măsură de protecție în cele două case de tip familial, cât și pentru copiii/tinerii din comunitate cu măsură de protecție (plasament familial sau plasament la asistenți maternali profesioniști).
Implementarea acestui proiect va avea o serie de efecte pozitive asupra localității/regiunii:
- creșterea calității serviciilor sociale, prin asigurarea unui climat socio-afectiv adecvat formării personalității copiilor/tinerilor și prin activități care să contribuie la dezvoltarea și îmbunătățirea deprinderilor de viață independent
- prevenirea instituționalizării prin activitățile care se vor desfășura la Centrul de zi
- accesul sporit la servicii de calitate bazate pe comunitate.
Valoarea totală a proiectului este de 5.536.196,06 lei, din care: valoarea eligibilă a proiectului este 3.322.599,86 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este 2.325.819,90 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional este 929.995,70 lei, cofinanţarea beneficiarului în proiect este 66.784,26 lei.
Informaţii suplimentare despre proiect pot fi obţinute la: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani, str. Maxim Gorki nr. 4, Botoşani, tel. 0231/537993, fax: 0231/511047; e-mail: [email protected], persoană de contact: Irina-Maria Mihalachi - manager de proiect, tel. 0746.067.017.
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024