Într-o zi de 8 februarie se năștea în Botoșani unul dintre cei mai mari descoperitori în ştiinţa modernă.
Contribuţia omului de ştiinţă botoșănean la dezvoltarea industriei cinematografice, în special a imagisticii tridimensionale, este uriașă.
S-a născut pe 8 februarie 1899, la Dorohoi, şi s-a stins din viaţă pe 6 noiembrie 1988, la București. A fost al cincilea copil dintre cei 11 ai Mariei şi ai lui Vasile Ionescu. În 1908, familia s-a mutat în Botoşani, unde Theodor a frecventat cursurile Colegiului Naţional „August Treboniu Laurian”. Predilecţia spre ştiinţele exacte era evidentă încă de atunci, elevul Ionescu excelând la matematică şi ştiinţe, conform suplimentului „Curierul de fizică” (nr.1), din 1998.
Botoşăneanul Theodor V. Ionescu deţine un brevet de invenţie pentru imagini în relief în cinematografie şi televiziune. Numele său figurează în lexicoanele ”Who's who", tipărite în Anglia şi SUA, în dicţionarul biografic al lui Poggendorf, dar şi în cel intitulat „Men of achievement” (Cambridge, 1977).
A fost unul dintre cei mai mari fizicieni şi inventatori români, lăsând în urmă descoperiri remarcabile în fizica plasmei, fizica ionosferei, bucurându-se de o largă recunoaştere internaţională.
Cercetările sale au ajutat la dezvoltarea unor dispozitive importante, precum laserele sau radarele de interceptare. Tot fizicianul român este cel căruia îi datorăm cinematografia 3D, el fiind cel care a dus mai departe efortul britanicului care a inventat imaginile 3D. De asemenea, din momentul în care a devenit profesor, şi-a manifestat constant interesul în dotarea laboratoarelor de cercetare.
Imaginile 3D au fost inventate în 1838, de către Sir Charles Wheatstone, iar la început procedeul stereoscopiei, adică înregistrarea si redarea imaginilor în relief, a fost concentrat pe desene. Cu doi ani înainte, în 1936, dorohoianul Theodor V. Ionescu, membru al Academiei Române, a adaptat imaginile în relief pentru cinematografie si televiziune.
Theodor Ionescu a fost profesor la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi la Universitatea din Bucureşti. A avut contribuţii semnificative în fizica plasmei, fizica ionosferei, cuplaje de ioni cu electroni în plasme dense, maseri, amplificare cu magnetroni, efectul Zeeman, efecte legate de fuziunea nucleara, mecanisme cuantice ale emisiei în plasme fierbinţi.
A fost membru titular al Academiei de Ştiinţe din România începând cu 21 decembrie 1935 şi membru titular al Academiei Române din 1963.
(Theodor Ionescu)
A susţinut doctoratul în fizica plasmei la Paris şi apoi în România. Datorită lui Theodor Ionescu, istoria fizicii plasmei în România a început la Iaşi, unde dorohoianul a susţinut prima teză de doctorat în fizică, sub îndrumarea lui Petru Bogdan. La 26 de ani este numit profesor la Catedra de Fizică Moleculară, Acustică şi Optică, sub conducerea sa realizându-se primele studii în domeniul fizicii gazelor ionizate din România.
Transferat la Bucureşti, înfiinţează primul laborator şi Catedra de Electricitate de la Facultatea de Matematica şi Fizica a Universităţii, care va deveni ulterior Facultatea de Fizică.
Cercetările şi descoperirile în domeniul imaginilor în relief, cu aplicare în cinematografie, sunt apreciate şi recunoscute în special în afara graniţelor, românii mulţumindu-se să privească admirativ industria cinematografică, mai degrabă drept o minune care ţine de industria hollywoodiană decât de ştiinţă.
Theodor Ionescu a fost unul dintre cei mai mari descoperitori în ştiinţa modernă, invenţiile sale lăsând loc şi altor cercetători să dezvolte şi să finalizeze propriile studii.
În anul 1925, Theodor Ionescu a inventat un microfon bazat pe curenții termoionici (curenţi emişi de corpurile încălzite) şi un modulator de lumină folosind fenomenul de interferenţă.
În anul 1946, împreuna cu fizicianul V. Mihu, a inventat şi construit o instalaţie cu care s-a obţinut prima "emisiune stimulată", tip MASER (amplificator cuantic de microunde) fiind astfel un precursor al MASER-ului inventat în 1954. Maserul reprezintă de fapt un tip de laser ce funcţionează în domeniul spectral al microundelor.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024