Președintele Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, își apără funcția publică și cu dinții. Acesta a trimis o notificare prin cabinetul de avocatură care îl reprezintă, către prefectul județean, Costică Macaleți, în care îi solicită să analizeze „legalitatea emiterii unui ordin prin care să înceteze de drept mandatul de Președinte al Consiliului Județean Botoșani”.
În atenționare, sunt tratate pe larg articolele din Legea 215/2001 a administrației publice și Legea 393/2004 privind Statutul aleșilor locali. Mai exact este vorba despre articolele care stipulează că președintele de Consiliu Județean își poate pierde funcția înainte de expirarea mandatului doar dacă s-a dispus „condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate”. Termenul din urmă este tratat pe larg în următoarele cinci pagini ale documentului remis Prefecturii Botoșani.
Rezumat:
„Încetarea de drept a mandatului de președinte al Consiliului Județean ar interveni doar în situația în care pedeapsa închisorii s-ar executa în regim de detenție și nu în situația suspendării executării pedepsei închisorii” și
„În cazul de față, pedeapsa aplicată fiind suspendată condiționat, înseamnă că subsemnatul nu am fost niciodată privat de libertate putând astfel să-mi îndeplinesc obligațiile de serviciu în mod corespunzător. Concluzia este că, o pedeapsă a cărei executare este suspendată condiționat nu este echivalentă cu o pedeapsă privativă de libertate”.
Prefectului i se atrage atenția într-un mod sfidător, în aceeași notificare, că, în cazul în care dispune totuși suspendarea din funcție a președintelui de CJ, acesta din urmă va folosi toate pârghiile legale pentru a-și păstra mandatul. Ba mai mult, documentul stipulează:
„(…) voi uza de toate procedurile permise de legislația în vigoare, pentru restabilirea legalității și pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate, inclusiv de dreptul reglementat de art. 16 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, de a solicita ca plata despăgubirilor cauzate de emiterea nelegală a ordinului să fie realizată de funcționarii în culpă în solidar cu emitentul ordinului”.
Dacă în ceea ce privește soarta publică, Florin Țurcanu s-a făcut înțeles și a apelat la mijloace legale prin care să-și păstreze actuala funcție, nu același lucru se poate spune și despre viitorul politic. Acesta a declarat că beneficiază de tot sprijinul din partea partidului pentru a rămâne la conducerea Partidului Național Liberal (PNL) Botoșani.
„În ceea ce privește cariera politică, lucrurile au rămas ca până acum. Eu am avut posibilitatea, în ziua în care s-a pronunțat instanța, să demisionez din funcția respectivă, dar toți colegii din țară mi-au cerut să renunț la decizie”, a punctat co-președintele PNL.
Totuși, Florin Țurcanu nu ar putea ridica aceleași argumente normative cu privire la funcția de partid. Asta pentru că, potrivit articolului 20, alineatul 2 din noul statut al PNL, sunt excluși din partid acei membri care au suferit „o condamnare penală pentru infracțiune săvârșită cu intenție, în România sau în orice țară democratică”.
Potrivit acestei reglementări, Țurcanu este pasibil de pierdere a funcției deținute în partidul politic de dreapta.
Lucru care însă nu s-a întâmplat.
CITEȘTE:
Miroase a răzbunare: Țurcanu se ia de Macaleți și de toți care se întorc împotriva lui – dacă se dă ordin, atac decizia în instanță
[[galerie-foto]]
Divorț marcat de violență: Botoșăneancă amenințată cu moartea de soț
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
APIA Botoșani: ANUNȚ privind stadiul autorizării plăților aferente anului de cerere 2024
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Secretele din spatele prețurilor | Cum rivalizează fondurile de ten Catrice cu Fenty Beauty
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Parodontoza și implanturile dentare: Impact și recomandări
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile