Flutur în lacrimi în faţa propriului fiu şi a sute de elevi – VIDEO & GALERIE
FOTO
Momente emoţionate marţi după-amiază în amfiteatrul nou construit al Colegiului Naţional “AT Laurian”. Acolo Consiliul Judeţean al Elevilor a organizat dezbaterea “Fii schimbarea pe care o vrei”. După cum îi spune şi numele, acţiunea s-a axat pe tema şi necesitatea schimbării. Au fost invitaţi să vorbească despre aceasta oameni din societatea civilă, tineri oameni de afaceri, un teolog, dar şi primarul municipiului Botoşani.
Pe tot parcursul celor aproximativ zece minute, cât a vorbit celor aproximativ 250 de elevi şi profesori, edilul şef a fost vizibil emoţionat. Fost profesor în perioada 1988 – 1991 şi urmărit îndeaproape chiar de fiul său cel mic, Cosmin, elev la “AT Laurian”, Cătălin Flutur a lăcrimat în mai multe rânduri. “Sunt atât cât pot alături de voi atunci când îmi cereţi sprijinul”, le-a spus primarul celor prezenţi. Apoi el le-a vorbit despre schimbarea pe care ne-am dorit-o din decembrie şi care în opinia sa a avut loc abia în ultimii trei-patru ani, odată cu reformele care, fiind făcute atât de târziu şi înfăptuite practic ca urmare a crizei economice mondiale, au fost dureroase.
Redăm mai jos câteva dintre afirmaţiile primarului:
„De 20 de ani vorbim de schimbare, până la revoluţie nu aveam voie să vorbim despre schimbare. Suntem o serie aici în sală – şi vă salut d-lor profesori – care ştiam că n-avem voie să vorbim, chiar dacă gândeam. Revoluţia ne-a deschis la toţi cei care gândeam într-un fel o nouă perspectivă, toţi ne doream schimbarea. Marea noastră problemă era că nu ştiam cum s-o facem. Aveam nişte modele pe care, din păcate, am fost nevoiţi să le copiem: modelul francez, englez, german. România anilor 1990 a ales cu preponderenţă modelul francez”. „Cum am fost noi educaţi atunci a fost greşit şi numai în puterea noastră stă să producem schimbarea, modelele copiate au fost bune pentru moment. O întreagă luptă şi aşteptări ca politicienii, ca cei din administraţie să aducă schimbarea. Din păcate, lucrul acesta nu s-a întâmplat decât greu şi foarte greu. Cred că adevărata schimbare în România a intervenit în ultimii trei-patru ani şi n-o spun interesat aici. Am fost nevoiţi să facem schimbarea. 20 de ani am vorbit despre reformă în România, dar pentru că nu s-a apropiat funia de par nu prea am făcut-o. Au fost vorbe goale. Criza europeană şi mondială ne-a făcut să facem, acele schimbări, acele reforme, pe care am dorit să le facem din 1990, le-am făcut nevoiţi”.
„Sunt unul dintre cei care am avut multe posibilităţi să îmi schimb cursul vieţii. Am avut foarte multe oferte să merg în diverse locuri în cariera profesională sau politică. Am ales varianta de a rămâne în Botoşani pentru că am simţit că Botoşani are nevoie de oameni – nu numaidecât de mine - de toţi cei care vor să rămână alături de Botoşani ca să crească. Botoşaniul nostru, pe lângă faptul că îi invocăm pe Iorga, pe Luchian, pe Eminescu, stă numai în puterea noastră să-l facem să crească. 2005-2006 au fost anii în care am creat proiecte pentru schimbarea Botoşaniului şi pe care acum le implementăm, dar sunt proiecte care au crescut Botoşaniul, care ne-au ridicat de acolo, de la coadă şi ne-au dus pe nişte poziţii mai onorante. Schimbările probabil se văd în toate domeniile de activitate”. „În general, nu poţi să schimbi ceva dacă nu ai voinţă, schimbarea este o nevoie permanentă” „În tot ceea ce fac mă gândesc la progres, ceea ce înseamnă o schimbare. Şi politic mă gândesc la o schimbare. Mă gândesc la ceva nou, ceva care să vină în sprijinul cetăţeanului, de aceea avem acum un proiect politic de schimbare a cladei politice, deocamdată pe Botoşani, pentru că eu aici contez. Sper ca alături de mine să vină oameni care gândesc cel puţin la fel ca mine sau care să îmi dea idei şi mai bune şi să putem în timp să schimbăm şi lucrul acesta”. Primarul a încheiat prin a spune că speră ca schimbarea care doreşte să o producă la Botoşani să constituie un model care să fie adoptat la nivel naţional.
Deşi nu a afirmat-o direct, cel mai probabil s-a referit la nou creata "Mişcarea pentru Botoşani".