Autoritățile au reușit până acum să sacrifice 2.000 de exemplare și nu mai fac față cu personalul.
Este agitație mare într-o comună din Iași, unde Direcția Sanitar Veterinara a început eutanasierea, porcilor dintr-o fermă declarată focar de pestă porcină africană.
Autoritățile au reușit până acum să sacrifice 2.000 de exemplare și nu mai fac față cu personalul. În total, 20.000 de porci din fermă de la Belcești vor fi sacrificați.
Focarul de pestă porcină din comună Belcești a fost depistat la începutul acestei săptămâni.
Alerta s-a dat după ce analizele de la un animal găsit mort au confirmat prezența virusului pestei porcine în fermă.
De atunci, se lucrează în continuu la închiderea focarului, chiar și noaptea, însă intervenția este dificilă, spun autoritățile, din cauza efectivului mare de porci - în jur de 20.000.
Bogdan Novenschi, director adjunct DSV Iași: „Avem echipe care lucrează până seara târziu, chiar și la lumina eflectoarelor, să eliminăm posibilitatea răspândirii virusului. Sunt foarte mulți oameni implicați. Am solicitat sprijin, deja au venit colegi de la Vaslui, așteptăm colegi de la Botoșani și Neamț."
După ce porcii sunt sacrificați și încărcați în remorci, sunt transportați în câmp, unde primăria a pus la dispoziție un teren pentru îngroparea leșurilor, potrivit știrileprotv.ro
La operațiunea de sacrificare a animalelor au participat și angajații fermei, unii dintre ei muncitori din Egipt.
După declararea zonei focar de pestă porcină africană, medicii veterinari au mers și prin satele din jur, pe o rază de 10 kilometri, să ia în evidență porcii din gospodării, dar să și informeze localnicii să nu își sacrifice animalele fără să anunțe autoritățile.
Oamenii nu au voie nici să vândă porcii în alte localități. Deocamdată nu s-a pus problema ca porcii din gospodarii să fie sacrificați.
Bogdan Novenschi, director adjunct DSV Iaşi: „Avem șapte echipe în teren care au început inventarierea și au transmis oamenilor obligațiile de a notifica medicul dacă apar probleme de sănătate, să nu scoată porcul din gospodărie, dacă îl sacrifica să aducă probe. Pericolul la această boală e difuzibilitatea ei, nu o putem trata, putem doar să ne asigurăm că toată lumea ia măsurile necesare."
Ancheta epidemiologică care trebuie să stabilească cum a ajuns virusul în fermă este încă în derulare. Proprietarii italieni ai fermei nu au putut fi contactați, pentru a comenta situația.
Click AICI pentru video
Alegeri Prezidențiale 2024 – Diaspora română se mobilizează
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024