Pentru a acoperi posturile deficitare privind paza şi protecţia elevilor în unităţile şcolare, unii directori de şcoli au dat dovadă de ingeniozitate şi le-au acoperit fără a face angajări suplimentare, ba chiar au făcut şi o serie de economii la fondul de salarii în cazul personalului nedidactic. Din nefericire pentru directorii respectivi, soluţia găsită nu pare să se încadreze în prevederile legale.
Soluţia găsită de câţiva directori ai unor şcoli generale din Botoşani a fost de a-i trece pe actualii muncitori care sunt încadraţi ca şi fochişti pe posturi de paznici, fără însă a le comunica şi celor vizaţi de modificarea operată despre acest lucru. Modificări care au atras după sine şi reduceri ale veniturilor lunare realizate de muncitorii în cauză. „Sunt mai multe aspecte semnalate de către personalul nedidactic, mă refer la muncitori calificaţi din şcoli care fără a-şi da acordul au fost trecuţi pe funcţii de paznic. Pentru a acoperi acel deficit de paznici care este în şcoli. Dar acest lucru de fapt a dus la diminuarea salariilor oamenilor şi s-a făcut bineînţeles ilegal atâta timp cât orice modificare din contractul de muncă al unui salariat nu se poate face decât prin act adiţional semnat de cele două părţi care au semnat şi contractul”, a declarat Liviu Axinte, preşedinte LSI. Astfel de sesizări au ajuns în atenţia liderilor sindicali din educaţie din mai multe şcoli atât din municipiul Botoşani cât şi din Dorohoi, solicitându-se sprijin din partea organizaţiei sindicale. În cazul în acre aceste modificări nu vor putea fi rezolvate pe cale amiabilă, sindicaliştii susţin că vor deschide procese în instanţă.
Salarii scăzute până la 100 de lei
Prin modificările aduse în fişa postului, lucrătorii respectivi care au fost trecuţi pe posturi de paznici deşi nu prestează această activitate pierd o parte şi din venitul lunar de care beneficiază în condiţiile în care cuantumul salariilor în acest segment de activitate nu este unul tocmai uriaş. „Salariul scade cam cu 80 de lei, 100 de lei. Ei au un salariu undeva 700 şi ceva şi scade undeva la sub 600 de lei. Deocamdată am semnale de la mai multe şcoli generale din Botoşani, deocamdată de la patru persoane, sunt sesizări scrise depuse la noi, le vom înainta cu adresă şi Inspectoratului Şcolar. Este o problemă securitatea elevilor în şcoală, dar aceşti muncitori nu au cursuri de pază”, a mai spus Liviu Axinte. Sindicalistul a mai spus că a înaintat o soluţie către Inspectoratul Şcolar de a-i menţine pe respectivii muncitori în activitatea iniţială şi de a le trece atribuţii suplimentare în fişa postului pe perioada verii.
Gabriela ERDIC
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Botoșăneni buni de muncă prinși la cerșit pe străzile orașului
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Centrul Vechi: Femeile au mâncat semințe, adolescenții s-au cățărat pe monument
Oana Sava
Nov 04, 2024