Tribunalul de Arbitraj Judiciar (TAJ) funcţionează oficial de astăzi şi la Botoşani. Lansarea activităţii acestuia a avut loc vineri la amiază în cadrul unui eveniment la care au participat, printre alţii, Radu Tărniceriu, preşedintele TAJ Iaşi şi Romeu Chelariu, vicepreşedintele Camerei Jurisdicţionale de Arbitraj din România (CAJAR).
Cei doi au prezentat licenţa şi celelalte acte prin care se oficializează înfiinţarea TAJ Botoşani. Acesta s-a constituit potrivit Codului de Procedură Civilă în cadrul Fundaţiei Camera de Arbitraj şi Mediere Iaşi, care la Botoşani şi-a deschis a şaptea filială din ţară. Preşedintele TAJ Botoşani este Corneliu Furtună, profesor şi consilier juridic, vicepreşedinţi sunt Adrian Toporăscu şi Constantin Talancă, foşti preşedinte, respectiv vicepreşedinte la Tribunalul Botoşani. Secretar general este Oana Ciomaga Georgescu, şeful serviciului juridic de la Primăria Botoşani, iar membru este avocatul Dinu Buceceanu. Printre arbitrii TAJ Botoşani se regăsesc avocatul Bogdan Petrovici şi juristul grupului Elsaco, Mihai Hriţcu.
În esenţă, Tribunalului de Arbitraj Judiciar i se poate adresa orice persoană juridică pentru un litigiu civil generat de un contract în derulare, dacă în contract se prevede faptul că neînţelegerile vor fi judecate de o astfel de instanţă şi nu de cele clasice. De asemenea, chiar dacă nu este stipulată această posibilitate în contracte, când părţile cad de acord ca litigiul să fie soluţionat la TAJ, atunci se poate proceda la o astfel de judecată.
„Ne-am propus să dezvoltăm arbitrajul şi să îl aducem acolo unde îi este locul, adică unde este şi în lumea civilizată. Nu neapărat ca o alternativă la instanţa statală, ci la un nivel de justiţie de elită”,
Radu Tărniceriu, preşedinte TAJ Iaşi.
Acesta a precizat că în ţările occidentale peste 90% din litigiile comerciale sunt judecate de către tribunalele de arbitraj, în timp ce în România situaţia este inversă.
Cei prezenţi la lansarea de astăzi au încercat să reliefeze avantajele soluţionării proceselor civile de către TAJ. S-au enumerat confidenţialitatea, taxa de arbitraj mai ieftină decât taxa de timbru şi, mai ales, durata maximă de şase luni a unui proces. Hotărârea poate fi contestată doar la Curtea de Apel (cea de la Suceava în cazul litigiilor judecate de TAJ Botoşani) şi doar pentru vicii de procedură.
Sediul TAJ Botoşani este în bulevardul Mihai Eminescu, în fosta redacţie Clopotul. (S.B.)
CITEŞTE ŞI:
Un președinte de partid care vrea primar ajunge președinte de tribunal
Te Deum în bisericile din Botoșani de Ziua Principatelor, clopote trase timp de 1 minut
Redacția Botoșăneanul
Jan 21, 2025
ULTIMĂ ORĂ: Călătoare în maxi-taxi rănită după un accident rutier
Gabriela Erdic
Jan 21, 2025
Nenorocire de la o țigară: O clădire a luat foc
Redacția Botoșăneanul
Jan 21, 2025
Se pregătește programul „Prima seră”: SUMA maximă care ar putea fi dată de la stat
Redacția Botoșăneanul
Jan 21, 2025
FC Botoșani și-a aflat programul pentru următoarele trei etape
Redacția Botoșăneanul
Jan 21, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile