Astăzi este savant în Statele Unite. Fost elev al Colegiului Național ”A.T.Laurian” din Botoșani, de unde a plecat la 17 ani, a ajuns până în pădurea Amazonului, cercetează viețile băștinașilor cu "cele mai sănătoase inimi" din lume.
Andrei Irimia, profesor la Universitatea ”Leonard Davis School of Gerontology” din Los Angeles, este specializat în gerontologie, știință care studiază fenomenul îmbătrânirii, și a făcut parte recent dintr-o echipă care a efectuat o cercetare amplă a băștinașilor din tribul Tsiname, din pădurea Amazonului din Bolivia, publicată pe 26 mai 2021.
La Colegiul Național "A.T.Laurian" Botoșani a urmat clasele a IX-a și a X-a. În cea de a doua clasă de liceu și-a depus dosarul pentru o bursă de un an de studii în Statele Unite ale Americii. Recomandat de rezultatele excepționale obținute în școala botoșăneană, unde fusese olimpic la engleză de două ori la faza națională, a plecat în SUA încă de la sfârșitul clasei a X-a, terminând liceul în Nashville (Tennessee).
"Spre surprinderea mea, când s-a făcut transferul numărului de ore, de cursuri, s-a constatat că am făcut mult mai multă materie în România, așa că am putea zice că am sărit peste un an și prin urmare am terminat liceul în trei ani. Universitatea am făcut-o tot acolo și m-am specializat în informatică, matematică și limbă franceză. După terminarea facultății mi-am dat doctoratul în fizică și am studiat electrofiziologia sistemului nervos periferic", mărturisea Andrei Irimia într-un interviu acordat în urmă cu mulți ani unui elev al fostului său liceu.
În 2007 termina studiile doctorale și se muta în San Diego, California. Aici a studiat timp de trei ani electrofiziologia creierului, într-un laborator de electrofiziologie și neuroimagistică, pentru ca apoi să ajungă în Los Angeles, la UCLA School of Medicine, unde s-a ocupat de conexiunile creierului cu aplicare la traumatismul cranio-cerebral.
(Prof. Andrei Irimia)
Andrei Irimia a acordat, astăzi, un interviu pentru Ziare.com, publicație care îl prezintă drept unul dintre ”oamenii de știință de top din Statele Unite”.
Astăzi în vârstă de 40 de ani, Andrei Irimia recunoaște valoarea studiilor urmate în România, în școala botoșăneană.
”În 1998, când eram în al doilea an de liceu la Colegiul Național A.T. Laurian din Botoșani, am câștigat un concurs pentru o bursă de studii în Statele Unite. Am sosit în SUA în același an, la vârsta de 17 ani. După sosire, am avut noroc de la bun început pentru că mi s-a acordat o bursă de studii la un liceu particular, unde m-am împăcat foarte bine atât cu colegii americani cât și cu profesorii. Educația din România m-a ajutat foarte mult pentru că am avut profesori foarte buni în România, care predau la un nivel educațional excepțional. Ei m-au încurajat și m-au inspirat foarte mult de la bun început; cu ajutorul lor, când eram în clasă a IX-a, am obținut locul întâi la olimpiadă națională de limbă engleză. Așadar, când am ajuns în America, educația pe care o primisem în România mi-a facilitat foarte mult studiile”, a spus Andrei Irimia.
Din experiența sa vastă din domeniul cercetării longevității umane, omul de știință român a vorbit despre cum poți să trăiești până la o vârstă înaintată, spre 100 de ani.
”Studiul pe care l-am publicat este despre poporul indigen Tsimane din bazinul amazonian al Boliviei. Dintre toate populațiile studiate de oamenii de știință, aceasta are cea mai scăzută prevalență a aterosclerozei coronariene, o condiție medicală care constă în acumularea de grăsimi, colesterol și alți compuși biochimici pe pereții arterelor coronare. Această prevalență scăzută reflectă faptul că riscul multor boli de inimă este foarte mic în această populație. Studiul pe care l-am publicat cu colaboratorii mei indică faptul că, în ciuda nivelului ridicat de inflamație sistemica, care există la acești băștinași sud-americani, ei au și cea mai scăzută rată de micșorare a volumului creierului. Acest fapt sugerează că populația Tsimane are un risc foarte scăzut de atrofiere a creierului, un fenomen asociat nu numai cu îmbătrânirea, ci și cu multe boli neurologice, cum ar fi maladia Alzheimer”, a spus profesorul Andrei Irimia. Interviul din ziare.com aici
(Foto: ziare.com)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Botoșănean AMENDAT după ce și-a aruncat gunoiul de la etajul 9
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
Ora 15:00: La Botoșani s-au renumărat voturile din peste 250 de secții de votare
Gabriela Erdic
Nov 29, 2024
Cătălin Silegeanu, candidat la Senat din partea AUR: Așa cum am promis, vom fi mereu printre oameni!
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
MISIUNILE de weekend ale jandarmilor: De la meciuri la alegeri
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
ASTĂZI: 23 de polițiști din Botoșani au fost avansați în grad
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024