Toader Buliga este pensionar de la începutul acestei luni, după o carieră de 26 de ani în cadrul Poliției.
Ofițerul de Poliție Toader Buliga, originar din Arbore, județul Suceava, este de la începutul acestei luni proaspăt pensionar, la vârsta de 48 de ani și după 26 de ani de muncă în Poliție, scrie Monitorul de Suceava.
Deși abia își adjudecase de câteva luni, prin concurs, postul de inspector-șef al Poliției Județene Botoșani, Buliga a ales să se pensioneze la puțin timp după ce a îndeplinit și condiția de vârstă, alături de cei peste 25 de ani de muncă în operativ, așa cum prevede legislația acum.
Toader Buliga a condus și Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, precum și IPJ Bacău.
La fel ca majoritatea colegilor din generația sa, acesta a ales să se pensioneze când i s-a ivit ocazia, deși evident că ar mai fi putut lucra la nivel înalt în conducere IPJ Botoșani câțiva ani buni.
La cum este în momentul de față sistemul, pensionările sunt deosebit de avantajoase pentru polițiști, în sensul că pot cumula pensia cu un salariu în alt domeniu de activitate.
În plus, polițiștii ies în majoritate la pensie imediat ce îndeplinesc condiția de a avea 25 de ani de muncă în operativ, mai ales că se vorbește tot mai apăsat de creșterea vârstei de pensionare pentru polițiști și magistrați.
Potrivit legii actuale, vârsta de pensionare a angajaților din Ministerul Afacerilor Interne este de 60 de ani, însă cei care muncesc în condiții speciale (muncă operativă, adică pe teren, în ture, și pe timp de noapte, nu cu program fix de luni până vineri) și au 25 de ani vechime se pot pensiona și cu 13 ani mai devreme. Așadar, polițiștii pot ieși la pensie și ies în mare parte la 47-48 de ani.
Creșterea vârstei de pensionare pentru polițiști, alți angajați MAI și magistrați a fost una dintre cerințele Comisiei Europene pentru ca România să primească bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Se vorbește de cinci ani în plus înainte de pensie pentru aceste categorii. Practic, vârsta limită ar urma să crească până la 65 de ani, evident tot cu o scădere în funcție de anii lucrați în sistemul operativ.
Oficiali ai Guvernului au încercat să vină cu declarații liniștitoare și au declarat că au propus Comisiei un plan de implementare gradual. Creșterea vârstei de pensionare ar urma să se facă gradual, nu brusc cu 5 ani.
Evident, în sistem sunt temeri că nu va fi așa, iar mulți dintre cei care ar mai avea puțin până să îndeplinească condițiile caută soluții pentru a putea ieși la pensie.
Sunt însă și excepții, inclusiv în cadrul Poliției Suceava, atât în rândul ofițerilor, cât și al agenților șefi de post. Oameni care încă lucrează deși ar fi putut ieși la pensie de luni sau ani de zile. Tendința generală este însă de a pleca imediat ce sunt îndeplinite condițiile.
Ca o concluzie, pare destul de cert că polițiștii mai tineri de acum nu vor mai avea șansa de a ieși la pensie în viitor la 47-48 de ani.
De principiu, sistemul de acum pare păgubos pentru Statul Român, care are de plătit foarte multe pensii speciale, în timp ce pe locurile rămase goale trebuie aduși tineri care evident că trebuie și ei plătiți.
Ziua Votului: Politicieni amendați, curg sesizările la Poliție - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Forța Dreptei în grup la urne: Am votat pentru români, am votat pentru botoșăneni - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Primarul Cosmin Andrei, vot cu soția și cu gândul la investițiile orașului – LIVE
Oana Sava
Nov 24, 2024
Prima ciocnire politică în ziua „prezidențialelor”: N-a avut nimeni niciun limbaj – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024