Cristian Roman a solicitat atât Inspectoratului Poliţiei de Frontieră cât şi Autorităţii Naţionale a Vămilor efectuarea unor verificări privind construcţia ilegală din Vama Rădăuţi Prut. Astfel, în urma acestor cercetări, Instituţia Prefectului a primit răspuns de la fiecare dintre cele două instituţii precum şi tragerea la răspundere a celui care se face vinovat de această problemă. „
Vă aduceţi aminte în urma unei vizite pe care am avut-o la Rădăuţi Prut am constatat existenţa unei construcţii care se părea că nu are formele legale, chiar în interiorul vămii şi totodată am constatat existenţa unor containere în care se efectua comerţ care iar nu avea nici un fel de autorizare. În cazul în care sunt depistate nereguli am solicitat demararea unei anchete administrative. Ideea este următoarea, ce s-a făcut acolo, s-a făcut cu încălcarea legii (…), aşadar, cei care au făcut din acea vamă o moşie proprie, probabil vor trebui să dea socoteală”, a declarat
Cristian Roman.
Construcţia ar fi fost ridicată în perioada mai – august 2010 prin dispoziţia lui Adrian Ovidiu Paşalău, cu destinaţia comisionar vamal, fără a fi însă eliberată şi o autorizaţie în acest sens. În ceea ce priveşte sursa de finanţare Autoritatea Naţională Vamală susţine că nu a alocat nici o sumă pentru ridicarea clădirii respective. Totodată, din nota raport a subinspectorului de Poliţie Laurenţiu Butnariu, rezultă că la momentul în care au fost demarate lucrările pentru construcţie s-a luat legătura cu Ovidiu Paşalău, care ar fi afirmat că deţine toate autorizaţiile necesare, precum şi aprobările de la forurile tutelare. În răspunsul trimis de Poliţia de Frontieră se mai arată că, Ovidiu Paşalău l-ar fi avertizat pe că şeful Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut cu „repercursiuni asupra carierei sale profesionale inclusiv cu schimbarea din funcţie”, după ce acesta i-ar fi atras atenţia în privinţa ilegalităţii construcţiei.
Clădire ridicată cu muncă la negru
Din documentul transmis la Prefectură a rezultat de asemenea faptul că,
obiectivul a fost construit de către Întreprinderea Individuală Aiftincăi Corneliu cu sediul în localitatea Păltiniş, care ar fi afirmat că pentru lucrare ar fi primit suma de 3.500 de lei, cu virament bancar şi care a refuzat să dea detalii cu privire la persoana care a virat banii în cont. Acesta a mai preciza că, pentru întreaga lucrare a angajat zilieri din zonă iar banii pentru aceste persoane, i-ar fi primit la finele fiecărei zile de muncă, fără a dezvălui însă şi sursa financiară. De asemenea materialele de construcţie ar fi fost transportate cu vehiculul unei persoane numită Dănuţ Andruş care era la rândul său plătit cu ziua pentru activitatea prestată. El nu a putut fi contactat însă din verificări ar fi rezultat că era prieten cu fostul şef la Biroului Vamal, Ovidiu Paşalău.
Actuali şefi de la Vamă sancţionaţi disciplinar
A fost dispusă cercetarea disciplinară a şefului Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi Prut, Marius Gavrilescu şi a şefului Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut, Laurenţiu Butnaru, pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile abilitate de lege, constând în faptul că în perioada mai – iunie 2010, în calitatea de şefi au permis intrarea în incinta punctului vamal.