Dimineața zilei de joi, 14 ianuarie 2016 a fost una animată pentru personalul medical al Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Mavromati. Pe holurile celei de-a doua clădiri de cum intri pe aleea de pe poarta unității, era un du-te – vino continuu.
Doamne în halate albe făceau o ultimă verificare vizuală a încăperilor în care s-a deschis noul Birou de Internări al Secției de Infecțioase. Asta după ce, acesta a funcționat zeci de ani în prima clădire din curtea fostului spital, gârbovită de anii care au trecut peste ea și parcă mirosind a comunism. Acolo, în niște încăperi cu pereți acoperiți de-o ciupercă și cu carii în tocurile de la uși, veneau copiii pentru a fi verificați înainte de internare. Pe niște paturi vechi cât o viață de om și cu fișele medicale pe niște mese la fel de îmbătrânite și ele.
Primul a ajuns în noul spațiu cel care s-a luptat din răsputeri pentru o gură de aer proaspăt pentru această structură a Spitalului Mavromati, managerul Corneliu Mihai. A fost imediat preluat de doamnele doctor și plimbat prin încăperi: aici este camera de primire, aici este o mică sală de așteptare, aici se pot face internări de zi, aici este farmacia…și așa mai departe. Corneliu Mihai zâmbea.
A ajuns mai apoi la Secția de Boli Infecțioase și președintele Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu. Dezinvolt și mereu cu câte un zâmbet sau o glumă pentru cei pe care-i întâlnește. șeful județului a fost și el mulțumit. A avut și el parte de turul de onoare, a discutat cu personalul medical, a ascultat impresii. ”Mai am câțiva ani până la pensie și sincer, îmi pierdusem speranța că se va mai schimba ceva pe aici cât mai sunt eu”, s-a auzit vocea unei doamne doctor. Una dintre doamnele care a lucrat în condiții în care n-ar merita nici un medic să o facă.
Inaugurarea noului birou a fost făcută cu un ceremonial religios, urmat de un scurt mesaj din partea preotului: ”Fiecare spital este un front de luptă și pe timp de pace și întotdeauna când este un front de luptă mai sunt situații în care mor oameni. Lucrul acesta nu se dorește. Dar am observat, pentru că și o vârstă și am avut de-a face cu personal medical și am observat că medicii și asistenții întotdeauna își dau tot interesul, au toată dragostea, au dăruirea pentru ca să fie vindecarea și să fie totul în regulă cu toți cei care apelează la știința medicală”.
Viorica Zbanca, medic în cadrul Secției de Boli Infecțioase a adresat mulțumiri președintelui Consiliului Județean și ”Mulțumim în special dlui manager care a marșat de a ne muta din vechea locație care era mai mult decât improprie în această locație care sper să o facem pe parcurs să corespundă standardelor necesare pentru desfășurarea actului medical chiar pentru această destinație de birou de primiri și de informații”.
A explicat Corneliu Mihai, managerul de la spital, cel despre care o doamnă asistentă afirma că ”omul sfințește locul”.
”A fost o ședință de comitet director cu acreditarea și am spus: când te duci acolo să te internezi parcă îți vine să plătești să nu te internezi când vezi ce e acolo, la internări. Recunosc, aceste vorbe le-am spus. La momentul respectiv, am spus ca fiecare să-și aleagă câte o locație să o pregătească pentru acreditare. Eu fiind bărbat mi-am ales la urmă ce a rămas și mi-au rămas Infecțioasele. A fost și o provocare pentru mine și am spus, eu decât să bani banii într-un gras și să nu se mulțumească, am zis hai să bag bani undeva pentru ca acel colectiv să mă pomenească. Și așa a fost, zic eu”, a povestit Corneliu Mihai, directorul celui mai mare spital din județ.
A oferit asigurări că lucrările de modernizare vor fi continuate cu reabilitarea căii de acces dar și cu schimbarea tâmplăriei la geamuri și izolația exterioară a clădirilor.
”Eu știu că atâția ani ați fost vitregiți, nimeni nu v-a băgat în seamă, cu căldura cu care ați avut ”n” probleme, vrem să fie bine din momentul de față în continuare”, a încheiat Corneliu Mihai.
Probabil bucuria ar fi fost completă dacă pentru Secția de Boli Infecțioase s-ar fi aprobat și înființarea unei camere de gardă la Biroul de Internări. Cererea a fost respinsă chiar prin vocea lui Raed Arafat motivat de faptul că în cadrul Spitalului Județean există deja un Centru de Primiri Urgențe (CPU) și o Unitate de Primiri Urgențe (UPU).
TRAGEDIE de Bobotează, botoșănean găsit mort de propria mamă
Gabriela Erdic
Jan 06, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 06, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 06, 2025
Primarul unei comune a încetat din viață: Ai fost un om iubit de atâta lume
Sergiu Bălășcău
Jan 06, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 06, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile