O femeie din comuna Adăşeni a rămas fără o parte din hrana pentru animale după ce aceasta a fost făcută scrum într-un incendiu provocat chiar de concubinul ei. S-a întâmplat luni, 5 decembrie 2011. Aflat în stare de ebrietate, bărbatul, în vârstă de 56 ani, a incendiat depozitul de furaje.
Speriată că flăcările s-ar putea extinde şi la clădirile din gospodărie, proprietara a solicitat sprijinul pompierilor. La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenţie Săveni, cu o autospecială cu apă şi spumă. Pentru stingerea incendiului au intervenit şapte pompieri şi patru membri ai serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din comuna Adăşeni, timp de aproape două ore. Flăcările au distrus cca. 10 tone de furaje. Au fost salvate şi protejate de foc bunuri materiale în valoare de 50.000 lei.
Focuri scăpate de sub control
Alte şase focuri aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale adunate din gospodăriilor unor localnici din Broscăuţi, Gulioaia (comuna Dângeni), Botoşani, Izvoare (comuna Suharău), Răchiţi şi Loturi (comuna George Enescu) s-au transformat în incendii ce au mistuit vegetaţia uscată de pe circa 10 ha şi o parte din acoperişul din stuf al unei case părăsite. Evenimente nu s-ar fi produs dacă proprietarii ar fi supravegheat focurile. Pentru stingerea incendiilor au intervenit 26 de pompieri. Incendiul produs pe raza localităţii Broscăuţi a fost stins de membrii serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din comună. Intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca valoarea pagubelor să fie limitată la cca. 1000 lei.
Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.