Primele două zile petrecute în biroul de la Nova Apaserv au însemnat pentru noul (vechiul) director Gabriel Cîrlan o amplă trecere prin actele societății la care nu a avut acces din postura de inginer șef, în ultimii 4 ani de zile.
Înainte de a accepta revenirea pe perioadă determinată în postul de director general, având în vedere situația dificilă cauzată de litigiul cu Aquaterm, directorul liberal a fost consultat de o parte din membrii Consiliului de Administrație.
„M-au întrebat dacă sunt dispus să preiau iar poziția de director general. M-am gândit o zi, am avut un „scăndălete” acasă, că ce îmi trebuie (?) și apoi am decis să mă întorc”, a recunoscut râzând Gabriel Cîrlan.
În prima zi susține că a plecat de la birou la ora 22:00. A doua zi probabil că a semănat cu precedenta. Nu este sigur la acest moment că are soluții pentru redresarea companiei.
„Trebuie întâi să mă uit peste hârtii, să văd despre ce este vorba și apoi discutăm, că nu poți să faci minuni, eu nu știu pe unul care să poată să facă minuni. Adică am niște condiții, să mă uit să văd despre ce este vorba, dacă pot să rezolv. Dacă nu, le punem pe masă, spun ce pot să fac și ce nu pot să fac. Bine, viitorul nu pot să-l privesc așa de bine”,
Gabriel Cîrlan, director general interimar SC Nova Apaserv
Nu are pregătit un plan pe termen scurt pe care să-l facă public. Iar dacă-l are, probabil că îl ține pentru a-l folosi: „Planul de management se face obligatoriu după ce intri pe poziție cu contract de mandat, de maximum 4 ani. Nu am timp într-o zi, ieri a fost prima zi, astăzi a doua. Nu pot să vă dau prea mult detalii. Am lucrat în continuare în societate, dar de pe o poziție în care nu am avut acces la documente”.
Lucrurile sunt extrem de complicate la acest moment la compania de apă a Consiliului Județean. Însă noul director susține că măcar are expertiza și experiența necesare pentru a căuta soluții imediate.
„Situația nu este roz, nu vreau să exagerez. Având în vedere că am avut un mandat de 4 ani, știu bine ce se întâmplă, pe unde intră și pe unde iese apa, asta trebuie să știi prima dată când vii în poziția asta. Nu poți să vii din alte sfere și dacă nu înțelegi fenomenele din jurul tău nu ai cum să iei decizii. Nu poți să faci strategia apei în județ...este un post tehnic, dacă nu știi pe unde intră și pe unde iese apa... vorbesc generic”
Gabriel Cîrlan, director general interimar SC Nova Apaserv
Noul director a dat asigurări că „înțelege despre ce este vorba, dar nu poate să facă minuni” și în cazul în care vede o cale de ieșire din situația actuală, se va înscrie și la concurs pentru a obține un contract de mandat.
Societatea Nova Apaserv are conturile blocate după ce se află în plină executare silită pentru o sumă de 7.2 milioane de lei pe care trebuie să o plătească societății Aquaterm.
Prejudiciul a fost creat în urma unui contract pentru rețeaua de canalizare în comunele Vorona și Tudora. Aquaterm a realizat o parte din lucrări iar mai apoi a notificat conducerea Nova Apaserv că nu poate continua, din cauza proiectării care ar fi fost greșită. Constructorul a solicitat modificarea proiectului, operatorul a refuzat și într-un final contractul a fost reziliat, fără a fi achitate o parte dintre lucrările efectuate.
Din acest motiv Aquaterm a intrat în insolvență și s-a adresat instanței unde a avut câștig de cauză. Gabriel Cîrlan va avea dificila misiune de a găsi soluții pentru deblocarea conturilor și probabil eșalonarea datoriei pe care Nova Apaserv o are față de compania amintită.
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024
ULTIMĂ ORĂ: Tânăr transportat urgent la spital după ce s-a răsturnat cu mașina
Oana Sava
Nov 28, 2024