Dacă până acum Garda de Mediu putea controla doar activităţile cu impact asupra mediului, acum termenul a fost extins, prin aplicarea unei noi sintagme, prin care, practic, comisarii Gărzii de Mediu pot controla pe aproape oricine: "activităţi care pot avea impact asupra mediului". La Botoșani această structură este condusă de social democratul Răzvan Rotaru împotriva căruia mai mulți primari sau parlamentari au adus mai multe acuze vis a vis de modul de aplicare al sancțiunilor.
Iată formularea din noul text de lege: "controlează activităţile a căror desfășurare poate avea impact asupra mediului și/sau poate conduce la deteriorarea mediului şi aplică, după caz, sancţiuni contravenţionale persoanelor fizice sau juridice care le desfăşoară".
Formularea veche era: "controlează activităţile cu impact asupra mediului şi aplică, după caz, sancţiuni contravenţionale persoanelor fizice sau juridice care le desfăşoară".
Iată cum se justifică, în nota de fundamentare, extinderea ariei de competenţă a controlorilor Gărzii de Mediu:
"Modificarea este necesară întrucât articolul vorbește de certitudinea impactului asupra mediului și necesitatea obținerii de acte de reglementare, ori în realitate Garda Națională de Mediu poate face verificări în vederea constatării existenței unor fapte sesizate, sens în care activitatea desfășurată nu produce cu certitudine un impact asupra mediului dar poate fi aptă să deterioreze mediul. În cazul sesizărilor pentru activități neautorizabile, verificările afirmațiilor din sesizare presupun controlul unor activități fără impact asupra mediului, dar care pot conduce la deteriorarea mediului conform art. 2 pct. 22 din OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului. Modificarea propusă acoperă controlul pentru întreaga paletă a activităților autorizabile cât și a celor neautorizabile, dar care pot deteriora mediul".
Şi, tot în respectiva notă de fundamentare, la acelaşi capitol, se face referire la faptul că operatorul economic controlat este obligat să pună la dispoziţia comisarilor Gărzii de Mediu orice document i se cere, chiar dacă acesta nu se referă la obligaţiile de mediu. În plus, în noul act normativ se institutie posibilitatea ca angajaţii Gărzii de Mediu să ceară orice fel de documente ale firmelor din Botoșani sau din orice alt colț al țării, chiar şi cele contabile, şi să poată controla chiar şi transportatorii, în trafic.
Garda de Mediu va avea inclusiv atribuţii de control în cazul exploatărilor de resurse minerale, chiar dacă este vorba despre mine şi cariere. Iată textul din proiectul de lege nou-introdus:
"controlează respectarea dispoziţiilor legale din punct de vedere al protecției mediului, în activitatea de exploatare a resurselor minerale din albiile minore și majore ale cursurilor de apă, terase, cariere, precum și mine, și/sau, după caz de gospodărire a apelor;"
Noul proiect de act normativ mai are cel puţin două prevederi importante, cu impact major asupra firmelor: una este aceea că inspectorii Gărzii de Mediu poate face controale oricând, chiar şi noaptea, chiar şi dacă este vorba doar despre activităţi care "pot conduce la deterioarea mediului" la orice punct de lucru al firmei, iar a doua se referă la posibilitatea angajaţilor Gărzii de Mediu de a sigila instalaţii, potrivit jurnaliștilor de la ziarul Economica.
Noul proiect de act normativ vorbeşte şi despre o suplimentare a numărului de posturi de la Garda Naţională de Mediu. Atfel, insituţia va avea 889 de angajaţi, faţă de 823 în prezent. Adică revine la numărul maxim de posturi dinainte de tăierile operate de Guvernul Boc.
Botoșănean REȚINUT seara trecută: Extrem de beat a rănit un șofer care circula regulamentar
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Renault 5 e-tech electric desemnată “mașina anului 2025”
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
FC Botoșani a învins o echipă din Germania în al doilea amical din Turcia – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Un incendiu cum rar sunt: Pompierii botoșăneni au salvat totuși casa
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile