La doar două săptămâni după minivacanța de Paște, salariații români se vor bucura de un nou sfârșit de săptămână prelungit.
E vorba de weekendul 29-30 aprilie cu ziua de luni, 1 Mai – Ziua Internațională a Muncii, sărbătorită în ultimii ani prin ieșiri la munte sau cu prietenii la un grătar.
Următorul weekend prelungit va fi de Rusalii, care în acest an pică în 4 iunie. Potrivit legislaţiei în vigoare, şi a doua zi de Rusalii, adică luni, 5 iunie, va fi liberă. De asemenea, va fi liberă și ziua de joi, 1 iunie, Ziua Copilului.
Salariaţii români au în acest an mai multe zile libere decât în 2016. Din cele 14 zile de sărbătoare, 11 sunt în timpul săptămânii. Prin urmare, în 2017, unii angajaţi vor avea cinci weekenduri prelungite, având libere şi zile de luni şi marţi.
Românii ar putea avea o minivacanță de 5 zile la începutul lunii iunie. Începând cu acest an, 1 iunie, când se sărbătorește Ziua Copilului, va fi liberă, iar imediat după ea urmează Rusaliile, de asemenea sărbătoare legală. Unele persoane trebuie să lucreze și în zilele de sărbătoare legală. În cazul lor, legislația muncii obligă la acordarea unor compensații, respectiv la acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, așa cum este prevăzut în Codul muncii.
Persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală, conform actului normativ: „Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”.
De asemenea, Codul muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.
În ceea ce priveşte angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, aceştia pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
Sărbători legale, până la sfârşitul anului 2017:
1 Mai (luni) — Ziua Muncii
1 Iunie (joi) – Ziua Copilului
4 iunie (duminică), 5 iunie (luni) — Rusalii
15 august (marţi) — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
1 decembrie (vineri) — Ziua Națională a României
25 decembrie (luni), 26 decembrie (marţi) — Crăciunul (Sursa: Alba24)
ULTIMĂ ORĂ: Incendiu într-un bloc de pe Calea Națională, un botoșănean a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Punct de cotitură: Forța Dreptei a avut un rol major în protejarea democrației – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Două OFERTE pentru Grădina de Vară a Teatrului Eminescu - IATĂ cum va arăta după modernizare
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Doina Federovici: Investiții semnificative în cultura botoșăneană
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024